• Training
  • Gewijzigd op 27 februari 2023

Sluit je aan bij de club!

Wat maakt het fietsen bij een wieler- of mountainbikevereniging zo aantrekkelijk? We vroegen het aan Berlinda Schreurs-Eggink uit Markelo. "Er is altijd wel iemand die met je mee wil fietsen en je hebt een stok achter de deur om te gaan.”
Sluit je aan bij de club!

Ze heeft slechts een paar wielerseizoenen achter de rug bij haar vereniging WTC Markelo, maar voor Berlinda staat haar rode Trek al langer paraat. De voorbereiding voor haar eerste triatlon bracht haar in aanraking met de racefiets. "Via de lokale fietsenzaak mocht ik een model uitproberen en ik was meteen verkocht. De triatlon zwom, liep en fietste ik helemaal uit.” 

Vliegende start 

Twee jaar geleden las Berlinda over de oprichting van een nieuwe wielervereniging, WTC Markelo. “Op de informatieavond ben ik meteen lid geworden. Geen idee of ik er klaar voor was om langere afstanden te rijden, maar ik wilde er graag bij horen. Ik dacht, mocht het fietsen me niet bevallen, dan kon ik altijd nog voor de koffie zorgen.” Bij de officiële start van de splinternieuwe vereniging fietsten al een kleine honderd fietsers mee.

De voordelen van de fietsclub

Bij de vraag waarom ze gekozen heeft voor het fietsen bij een vereniging beginnen de ogen van de Twentse te glanzen. “Je leert in een relatief korte tijd heel veel nieuwe mensen kennen en dat heeft, zeker in deze coronaperiode, zijn voordelen; er is altijd wel iemand die met je mee wil fietsen en je hebt een stok achter de deur om te gaan.” 

Ook buiten de reguliere trainingsmomenten spreekt ze regelmatig af met andere leden. “Daarnaast doe je langere tochten niet zo maar in je eentje, met je clubgenoten wel. Net als trainen in het donker. Dat zou ik alleen nooit doen, maar met een groepje kun je dan toch met een veilig gevoel op pad.” 

Lees ook: 9 redenen waarom je bij een club moet fietsen

De gezelligheid van de koffiestops onderweg of na afloop heeft ze wel gemist het afgelopen seizoen, én, niet te vergeten, in een groep kun je ook altijd even uit de wind fietsen.

Fanatiek bestuur

Berlinda wil de rol van fanatieke bestuursleden ook benadrukken. Ze fietsen zelf mee en daarbij vaak ook als wegkapitein voor de groep. In de coronamaanden hebben ze hun uiterste best gedaan om zichtbaar te blijven en de leden de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. 

Nog meer fietsen

Inmiddels heeft ze haar fietscollectie aangevuld met een gravelbike en mountainbike. En dat heeft ook weer zo zijn voordelen als je bij een vereniging fietst, die zowel race- als mountainbike trainingen aanbiedt. “Heb ik zin om het bos in te gaan of ga ik liever voor het asfalt? Die afwisseling houdt het spannend.”

Lees hier hoe je gratis mee kunt fietsen

Op zoek naar een club?

Bij de NTFU zijn honderden wieler- en mountainbikeverenigingen aangesloten, dus er is er altijd wel één bij jou in de buurt. Neem een kijkje bij ons overzicht.

Clubs
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant