• Training
  • Gewijzigd op 18 januari 2024

Donkere dagen dip? Met deze 8x tips blijft fietsen in de herfst leuk

Veel fietsers staan niet springen om in het najaar hun ros de sporen te geven. Het is buiten vaak koud, nat, winderig en ook nog eens snel donker. Met deze 8 tips zit jij ook in de komende maanden met plezier op het zadel. Echt waar!
Donkere dagen dip? Met deze 8x tips blijft fietsen in de herfst leuk
Donkere dagen dip? Met deze 8x tips blijft fietsen in de herfst leuk

1. Kies een (nieuw) doel


Hele fietsende volksstammen vinden het fijn om een doel te hebben. Dan kunnen ze ergens voor  trainen. Bijvoorbeeld een 100 km of 200 km lange toertocht voltooien of een serieuze Alpencol beklimmen. Ben jij ook zo iemand die een sportieve stok achter de deur nodig heeft? Iemand die niet lukraak in de rondte trapt? Kies dan een fietsdoel uit dat niet te ver in de toekomst ligt. Wat dacht je van een uitdagende toertocht, zoals de Wageningse Wintertocht (mtb), de Twickel Tour (gravel) of de Winterfiets Elfstedentocht (race)?

2. Gebruik een trainingsschema

Een trainingsschema is een doeltreffende manier om gemotiveerd te blijven. Zo kun je de herfstmaanden gebruiken om aan je duurvermogen, je omslagpunt of  je explosiviteit te werken. Een trainingsapp als JOIN is hiervoor ideaal. Deze slimme app maakt namelijk een gepersonaliseerd trainingsschema op basis van jouw doel(en) én beschikbare tijd. Fietssport PLUS/NTFU-leden profiteren van korting op JOIN.

3. Zorg voor de juiste spullen

De grillige weergoden trotseren is een stuk makkelijk als de juiste spullen in de kast hebt hangen. Denk aan een ondershirt, windstoppertje, regenjasje, overschoenen, helmmuts, beenstukken, lange fietsbroek, etc. Deze zorgen er in ieder geval voor dat je niet bij de eerste de beste regenbui of windvlaag verkleumd of nat op je fiets zit. Dankzij de herfst/wintercollectie van Fietssport zitten onze leden er warmpjes bij. 

4. Word lid van een fietsclub

Op een gure herfstochtend je bed uitkomen is altijd makkelijker als je weet dat er andere fietsers op je wachten. Door lid te worden van een fietsclub hoef je nooit meer solo tegen de wind in te stampen, ontdek je nieuwe routes, maak je nieuwe vrienden en zit je onderweg nooit meer alleen aan de koffie met appeltaart. Er is altijd wel een club bij jou in de buurt, fiets gewoon eens (vrijblijvend) mee.

5. Duik het terrein in

Het najaar was vroeger het seizoen dat een deel van de wielrenners met hun cyclocrosser het terrein indook. Inmiddels is de crossfiets in het veld grotendeels verdrongen door de mountainbike én de gravelbike. Het voordeel van deze disciplines ten opzichte van wielrennen is dat je minder gevoelig bent voor de elementen. In het bos waait het minder hard en is een fikse regenbui op je dak is minder irritant dan op de weg. Ook verschillen de routes wezenlijk van aard: minder lange rechte stukken, meer draaien en keren. Gevolg: het vele remmen en aanzetten (intervallen) zorgt er voor dat je het snel warm krijgt. Dit geldt met name als je een slingerende mountainbikeroute volgt. Neem ook eens een kijkje op onze toertochtkalender: deze staat vol met toffe tochten, van gravelritten in de Achterhoek tot MTB-rides in Zuid-Limburg. 

6. Fiets met de wind in je rug

De wind kan in het najaar een geduchte tegenstander zijn. Waarom zou je de wind tegen de haren instrijken als je hem ook voor eigen gewin kunt gebruiken? Hoe? Simpel. Check voordat je op pad gaat het weerbericht en let dan met name op de windrichting. Is deze zuidwest, stippel dan bijvoorbeeld een racefiets- of gravelroute uit van Utrecht naar Zwolle, Assen of zelfs Groningen. Zorg er in ieder geval voor dat zich een NS-station in de buurt van je einddoel bevindt; dan kun je de trein het zware kopwerk terug laten doen. 

7. Trek hardloopschoenen aan

Vroeger werd altijd gezegd dat je als fietser vooral niet moest gaan hardlopen. Inmiddels wordt daar anders over gedacht. Hardlopen en fietsen gaan prima samen; je gebruikt grotendeels dezelfde spiergroepen. Omdat de intensiteit bij hardlopen al snel hoger ligt dan op de fiets, is het ideaal om deze sport in de herfst- en wintermaanden te beoefenen. Je bent veel minder afhankelijk van goede weersomstandigheden. Daarnaast kun je in korte tijd kun je toch een serieuze work-out afwerken. Ben je beginnend loper? Bouw je trainingen heel rustig op; als fietser zijn je pezen, botten en spieren niet gewend aan de impactbelasting. Ga dus niet meteen een half uur rennen, maar begin rustig met een paar minuten hardlopen afgewisseld met een minuut wandelen. 

8. Ga binnen fietsen

Waait de regen horizontaal door de straat, dan kun je altijd nog binnen fietsen. Een fietsplatform als BKOOL biedt uitkomst. Met ontelbare virtuele werelden kun je met BKOOL echt alle kanten op. Kun je in Zwift kiezen voor Watopia, Londen en nog een handjevol werelden, in BKOOL staan miljoenen échte routes die je virtueel kunt fietsen. Trap je stuk op de Paterberg, scheur door het velodroom, slinger de Stelvio op of waag je aan een etappe uit de Tour, Giro of Vuelta. Lid van een fietsclub? Sinds kort kun in BKOOL ook eigen clubritten organiseren, uiteraard in je eigen 3D-clubcleding. Hoe ‘kool’ is dat?
 
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant