Routes + Reizen Gewijzigd op 29 mei 2020

Bordjes op MTB-routes

Nederland telt bijna 200 vaste MTB-routes. En dat aantal stijgt snel. Voor de bewegwijzering van mountainbikeroutes is een internationaal teken ontwikkeld, het bekende driehoekje met de twee bolletjes eronder.

Bordjes op MTB-routes

Er zijn verschillende variaties op dit bordje om mountainbikers te waarschuwen of om een verbindings- of omleidingsroute aan te geven. Om meer lijn te brengen in het oerwoud van verschillende bordjes, ontwikkelden wielersportbond NTFU en routebouwer Tracks & Trails een standaard voor de bebording van routes. Standaardbebording is goed en snel herkenbaar. Dit vergroot niet alleen het plezier van het rijden van een route, maar vergroot ook de veiligheid op MTB-routes.

Nederland telt steeds meer vaste MTB-routes. Wist je dat die routes er niet zouden zijn zonder de inzet van honderden vrijwilligers? Zij steken jaarlijks meer dan 100.000 uur in onze trails.

Steeds meer (nieuwe) routes worden inmiddels voorzien van standaardbebording. Tijd om uit te leggen wat al die bordjes nu betekenen.

Kleuren

In tegenstelling tot een aantal routes in het buitenland, zegt de kleur in Nederland niets over de moeilijkheid van de route. Omdat we een klein landje zijn, liggen er vaak verschillende routes dicht op elkaar. Kleuren worden gebruikt om routes van elkaar te onderscheiden. Daarbij worden kleuren gebruikt die goed te onderscheiden zijn voor mensen met kleurenblindheid.

Bewegwijzering

Onderstaande bordjes vertellen je hoe je routes kunt combineren, waar je de route eventueel kunt inkorten en/of een technische passage volgt.

Verbinding

Dit bord wordt gebruikt voor het aangeven van een verbindingsroute van de ene naar de andere route in een netwerk. Het symbool op het bord krijgt de twee kleuren van de routes die worden verbonden.

Afkorting

Dit bord wordt gebruikt voor het aangeven van een afkorting in een route.

Startpunt

Dit bord wordt gebruikt om een mountainbiker naar een startpunt te leiden. Een startpuntroute is een heen- en terugroute van bijvoorbeeld een restaurantje of parkeerplaats naar de doorgaande route.

Technische passage

Dit bord wordt gebruikt om een parallelle trail met een technisch obstakel aan te geven. De doorgaande, eenvoudige route gaat in principe rechtdoor en het moeilijkere pad slaat af. Het aantal diamanten geeft aan hoe moeilijk de hindernis is. Eén diamant is risicovol, twee zeer risicovol en dus dus alleen geschikt voor technisch zeer begaafde mountainbikers.

Waarschuwing

Deze borden waarschuwen je voor elementen die je misschien niet direct verwacht op een MTB-route of technische elementen waar opperste concentratie vereist is. De waarschuwingsborden zijn driehoeken met een rode rand daaromheen. Middenin de driehoek zie je waarvoor je wordt gewaarschuwd.

Steile afdaling

Niets mooier dan een technische, steile afdaling. Dan moet je die uiteraard wel zien aankomen. Afdalingen die plots opdoemen, kunnen worden aangegeven met onderstaande borden. Twee pijlen betekent dat er een steile afdaling aankomt. Bij drie pijlen is de afdaling zeer steil.

Gevaarlijke kruising

Dit bord waarschuwt mountainbikers voor een gevaarlijke kruising met een wandel- of fietspad of verkeersweg. Gas terug en kijken of je niemand hindert.

North Shore

Dit bord waarschuwt mountainbikers voor een houten element (zogenaamde North Shore) die, als je daar niet op bedacht bent, risico op kan leveren.

Jump

Dit bord waarschuwt mountainbikers voor een (hoge) sprong.

Rock Garden

Dit bord waarschuwt mountainbikers voor een verzameling stenen, oftewel een rock garden. Fiets dit technische element alleen wanneer je voldoende techniek en ervaring hebt.

Drop-off

Dit bord waarschuwt mountainbikers voor een drop off. Een drop is een verlaging waar je niet vanaf kunt fietsen. Je komt hierbij los van de grond. Ook hier geldt: alleen fietsen wanneer je voldoende techniek hebt.

Daarnaast zijn er standaard waarschuwingsborden ontwikkeld voor risicovolle komtbochten, mul zand, geulvorming, boomwortels en waterpassages.

Deel het pad

Zoals we al zeiden, Nederland is een klein landje. Dat betekent dat we onze speeltuin moeten delen met anderen. Wandelaars, ruiters en andere fietsers maken soms gebruik van hetzelfde pad. Helemaal niet erg. Wij kunnen namelijk prima delen! Zie je onderstaand bord? Houd dan rekening met andere gebruikers. Minder vaart, groet vriendelijk en passeer veilig. Daarna kan het gas er weer op!

Foto: MTB Zuidhoorn

Informatieborden

Naast borden op de route vind je vaak aan het begin van een route een informatiebord. Dit bord informeert je over de lengte van de route en beschrijft wat je onderweg kunt verwachten. Dat voorkomt een regen van bordjes in het bos. Je hebt namelijk ook een eigen verantwoordelijkheid. Draag altijd een helm als je de route opduikt en overschat jezelf niet. Kies een route die past bij je niveau en pas het tempo aan op je techniek.

De borden en bijbehorende teksten uit dit artikel zijn afkomstig uit de handleiding 'bebording van mountainbikeroutes' van NTFU en Tracks & Trails. Voor meer informatie neem contact op met de NTFU. 

Bart van de Vossenberg

Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant

Blijven genieten van onze sport

Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS-gebruiker kan de NTFU zich inzetten op het gebied van belangenbehartiging, zodat jij nu en in de toekomst kunt blijven genieten van onze sport, op de weg en op de trails.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen