In het spoor van wereldkampioenen
Zwitserland, de bakermat van menig wereldkampioen mountainbiken.
Ook mountainbikers steken vaak hun handen uit de mouwen bij het aanleggen en onderhouden van MTB-routes. Gelukkig doen ze dat niet alleen op de Natuurwerkdag.
Vorig weekend ging bij 62 leden van WTC Staphorst-Rouveen om 7 uur de wekker om hun lokale route van 26 kilometer onder handen te nemen. Ze werden ondersteund door verschillende bedrijven die belangeloos hun materiaal ter beschikking stelden, zorgden voor catering en een leuke verrassing voor de harde werkers na afloop.
"Vrijwilligers steken per jaar meer dan 105.500 uur in routeonderhoud."
In 9 teams gingen de vrijwilligers van start met 4 tractoren, 2 shovels, 2 kiepwagens, 2 minikraantjes, een grote kraan, een quad, 6 bladblazers en de nodige harken en spades. In een ochtend werd de route bladvrij gemaakt, werden oneffenheden gerepareerd en werden er zelfs 2 nieuwe stukken singletrack aangelegd.
Een prachtig voorbeeld van het vele werk dat door mountainbikers in Nederlanders wordt verzet om routes te ontwikkelen en begaanbaar en aantrekkelijk te houden voor alle liefhebbers. Uit onderzoek van wielersportbond NTFU blijkt dat er ongeveer 2.750 vrijwilligers in Nederland actief zijn in onderhoudsploegen. Zij besteden samen meer dan 105.500 uren in routeonderhoud. Een groot compliment voor al die fietsers die hun steentje bijdragen aan de sport.
Wil jij jouw steentje bijdragen en deel uitmaken van de enorme vrijwilligerscommunity die de routes in tip-top conditie houdt? Sluit je dan aan bij een lokale vereniging of meld je aan op de Facebookpagina van je lokale MTB-route. Niets zo mooi als genieten van een trail waar je jouw eigen bloed, zweet en tranen in hebt gestopt.
Redactie Fietssport
Zwitserland, de bakermat van menig wereldkampioen mountainbiken.
Wat kan wel en wat kan niet? Bereid je fietsvakantie goed voor.
7 Toerversies van wielerklassiekers.
Interview met singletrackbouwer Patrick Jansen.
Hier voel je je de koning te rijk.