• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 22 augustus 2023

Hoe passeer je paard en ruiter?

Veel mountainbikers weten niet precies wat te doen als ze een ruiter op het bospad tegenkomen. Wist je bijvoorbeeld dat een paard een zichtveld van bijna 360 graden heeft en je dus al van achteren ziet naderen?
Hoe passeer je paard en ruiter?
Hoe passeer je paard en ruiter?

Wonderen

Harold Veldkamp van de Noordelijke ATB Club wil de paardenclinic graag elk halfjaar herhalen, 'zodat ook onze nieuwe leden weten hoe ze met paarden moeten omgaan'. Hij ontwikkelt samen met de provincie Drenthe een handleiding voor het geven van paardenclinics, zodat andere verenigingen deze ook in hun programma kunnen opnemen.

"Het beste is een vriendelijk 'goedemorgen' of 'goedemiddag' naar de ruiter”

“Mountainbiken is nog steeds een groeiende sport en het wordt steeds drukker in de openbare ruimte”, verklaart Veldkamp de noodzaak van de clinics. “Het is natuurlijk een cliché van onbekend maakt onbemind dat ook geldt voor fietsers en ruiters. Een simpel 'goedemorgen' naar een ruiter doet wonderen voor het onderling begrip én dus ook de veiligheid.”

Tips om een ruiter veilig te passeren

  • Kondig jezelf aan. Niet door te bellen, maar gewoon even te roepen. Het paard zal je mensenstem herkennen en weten dat je geen bedreiging vormt
  • Minder vaart. Als je een paard met hoge snelheid nadert, kan het zich bedreigd voelen en op de vlucht slaan
  • Geef het paard ruimte. Ook als je het dier langszij passeert, kan het tijdens een schrikreactie schoppen. Houd tijdens het passeren dus zo mogelijk twee meter of meer afstand.
Hoe passeer je paard en ruiter?
Ruimte voor elkaar sportief gebaar

Nederlanders trekken graag de natuur in en komen elkaar steeds vaker tegen als ze aan het sporten of bewegen zijn. Om wrijving tussen verschillende bezoekers te voorkomen en begrip te creëren, hebben verschillende sportbonden de buitencode ontwikkeld

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant