• Gezondheid
  • Gewijzigd op 21 juni 2017

4x Tips tegen kramp

Wanneer je veel sport, verzuurt je lichaam. Je kunt door die verzuring minder intensief je spieren gebruiken. Spierpijn, kuitkrampen en vermoeidheid zijn symptomen van verzuring. Wat gebeurt er in je lichaam als verzuring optreedt?
4x Tips tegen kramp

Wanneer je veel sport, verzuurt je lichaam. Je kunt door die verzuring minder intensief je spieren gebruiken. Pijn in je spieren en vermoeidheid zijn symptomen van verzuring. Zo ook de kuitkrampen die we allemaal wel kennen. Wat gebeurt er in je lichaam als verzuring optreedt?

Wanneer je een lange tocht fietst, gaat je hart flink pompen en het lichaam verbruikt veel zuurstof en voedingsstoffen. De spieren gebruiken onder andere het spierglycogeen als brandstof en wat overblijft is melkzuur. Wanneer er genoeg zuurstof in je lichaam zit, kan het lichaam dit melkzuur afvoeren. Is dit niet het geval dan zal het melkzuur, dat dus een afvalstof is, je spieren verzuren.

Zolang de zuurstofaanvoer gelijk is aan wat de spieren nodig hebben om het melkzuur af te voeren, spreek je van een ‘steady state’ en is er niets aan de hand. Zodra er te weinig zuurstof aanwezig is om het melkzuur af te voeren dan hoopt dit zich op en ontstaan er problemen. Dit voel je als een branderig gevoel in je spieren. De spieren verzuren en dat kan dan zo erg zijn dat je spiervezels samentrekken, wat jij ervaart als een kramp. Dan moet je stoppen, zodat in rust de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Vaak houd  je wel een flinke pijn over. Neem rust tot de pijn weg is.

Hoe voorkom je kramp?

  1. Zorg ervoor dat je goed getraind bent voor je flinke stukken fietst, want hoe beter je conditie, hoe beter je hartlongfunctie is en hoe meer zuurstof je opneemt in je bloed. Getrainde spieren verzuren ook minder snel. Hou hierbij ook je ideale hartslag in de gaten.
  2. Zorg voor een goede buikademhaling en probeer niet te praten, want dit kost zuurstof.
  3. Na flinke spierverzuring moet je echt een paar dagen rust nemen. De spieren moeten herstellen en wanneer je doorgaat, is de kans op spierstijfheid en schade heel groot.
  4. Wanneer er sprake is van spierverzuring is de pH-waarde (zuurgraad) van de spier te laag. Het is belangrijk dat je ook zo basisch (groente, fruit en peulvruchten) mogelijk gaat eten en daarnaast basische supplementen neemt. Het is goed mogelijk dat je hele lichaam al verzuurd was voordat je ging fietsen door een verkeerde voedingskeuze. Dat herken je vaak aan krampen in rusttoestand, snel spierpijn oplopen, vaak moe voelen, enz.

Met een juiste keuze in je voeding kun je spierverzuring beperken. Meer weten? Check dit artikel .

Irene Lelieveld
Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant