Voeding Gewijzigd op 26 september 2022

Het ontbijt van de fietser

Wat kun je het beste eten als je 's ochtends vroeg al in de auto zit om op tijd aan de start te staan voor een mtb-, gravel- of racefietstocht? We hebben een paar voedzame voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Wat je meeneemt, is afhankelijk van de lengte van je reis en het tijdstip van vertrek. Daarbij houdt je rekening met de voedingskundige planning voor je fietstocht en de intensiteit daarvan. Als je goed getraind bent en je fietst de eerste paar uur van de tocht op een lage intensiteit dan kun je prima 30-60 minuten van te voren je laatste grote maaltijd gebruiken.

Ligt de intensiteit gelijk hoog, rijd je competitief in toertochten om een specifieke tijd te realiseren, dan is het advies om je laatste maaltijd eerder te gebruiken. Twee/drie uur van te voren is doorgaans vroeg genoeg. Het is dus zaak om in te schatten hoe lang je onderweg bent en wanneer je zult starten. Afhankelijk daarvan zul je één of meerdere eetmomenten onderweg moeten plannen. En zorg dat je altijd voldoende drinken en tussendoortjes bij je hebt voor het geval van trek. 

Voorbeeldmenu

Ontbijt en koude lunch: 

Warme lunch en diner: 

Eten op de fiets

Daarnaast moet je energie meenemen voor op de fiets. Bij langdurige inspanning kun je uitgaan van zo’n 30-60 gram koolhydraten per uur. Dit betekent dat het totaal aan koolhydraten van de producten die je tijdens de tocht meeneemt gelijk moet zijn aan dit getal per uur. Voor een lange tocht moet je meer eten en drinken meenemen dan voor een korte tocht. Zorg dat je dit ruim van te voren organiseert, zodat je op de dag zelf zonder stress kunt vertrekken.  

Lees meer over voeding tijdens lange tochten. 

Snacks voor onderweg

Hieronder vind je een lijst van handige koolhydraatrijke voedingsmiddelen voor op de fiets én op reis:

Met dit recept maak je havermout granola, een ideaal ontbijtvoor fietsers.

Het ontbijt van de fietser

Dit vind je misschien ook interessant

Meer interessante tips & tricks lezen?

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, inspiratie en reviews.

Upgrade naar PLUS
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen