• Training
  • Gewijzigd op 7 februari 2024

Weg met de winterblues: 7x tips die je als wielrenner gemotiveerd houden

Geen puf om 's winters een rondje te fietsen? Staat je racekarretje werkeloos in het hok? Geen zorgen: met deze 7x tips verdwijnt de winterblues als sneeuw voor de zon. Geloof ons, jij begint straks weer fris en fruitig aan het voorjaar. Succes!
Weg met de winterblues: 7x tips die je als wielrenner gemotiveerd houden
Weg met de winterblues: 7x tips die je als wielrenner gemotiveerd houden

1. Kies een trainingsdoel

Het is fijn om een doel te hebben. Iets waar je naartoe kunt trainen, een stip op de horizon. Bijvoorbeeld een uitdagende toertocht of een berg van de buitencategorie. Kies een doel uit die enigszins binnen je bereik ligt en ook niet te ver in de toekomst. Op onze kalender staan zo'n 2.000 mooie tochten, er is dus altijd wel eentje die jij op je bucketlist kunt zetten. 

2. Train met een schema

Veel fietsers vinden het fijn om met een trainingsschema te werken. Het is een handige manier manier om gemotiveerd te blijven. Je kan deze wintermaanden bijvoorbeeld gebruiken om aan je duurvermogen, explosiviteit of omslagpunt te werken. De slimme trainingsapp JOIN is hiervoor ideaal.

"Alsof je 24/7 de beschikking hebt over een personal coach"

De app maakt op basis van jouw input een gepersonaliseerd trainingsschema en stemt deze af op jouw doel(en). Ook houdt-ie rekening met de tijd die jij in jouw drukke leven voor het fietsen kunt/wilt vrijmaken. Alsof je 24/7 de beschikking hebt over een personal coach. Fietssport PLUS-leden profiteren van een fikse korting op JOIN.

3. Kies de juiste kleding

Slecht weer bestaat niet. Toch is het verdraaid handig als je de juiste spullen in de kast hebt hangen. Denk niet alleen aan een warm ondershirt, lange fietsbroek en een nauwsluitende jas. Maar ook aan een windstopper, regenjasje, overschoenen, helmmuts, en goede handschoenen.

Kleed je vooral in laagjes. Een ondershirt, fietsshirt, jasje en windstopper werken beter bijvoorbeeld beter dan één hele dikke winterjas. Het voordeel van meerdere lagen is dat het beter isoleert dan een enkele laag. Dat komt omdat de lucht die tussen de lagen gevangen wordt een isolerende werking heeft. Ga je toch zweten, dan kun je heel makelijk een laagje uitrekken. Er warmpjes bjzitten? Check onze gesoigneerde Fietssport kleding (van Bioracer).

4. Sluit je aan bij een fietsclub

Op een steenkoude winterochtend je bed uitkomen is net ietsje makkelijker als je weet dat er andere doorzetters op je wachten. Word lid van een fietsclub en je hebt altijd een stok achter de deur.

Daarnaast hoef je nooit meer in je uppie gure wind te trotseren, ontdek je nieuwe (club)routes en heb je een goed excuus om onderweg te stoppen voor een dampende mok chocomelk met slagroom. Er is altijd wel een club bij jou in de buurt. Fiets vrijblijvend mee en voordat je het weet heb je er een berg fietsvrienden bij.

5. Ga van het geasfalteerde pad

Als je een gravelbike of mountainbike in de schuur hebt staan, duik dan het terrein in. Het voordeel van 'terreinfietsen' ten opzichte van wielrennen is dat de weergoden minder vat op je hebben. In het bos heb je een stuk minder last van regen en wind dan in de polder. Ook trap je jezelf sneller warm, vooral op de mountainbike. Dit komt omdat je op veel mtb-routes constant aan het draaien en keren bent. Intervallen dus. Het gevolg: je het snel warm krijgt.

"In het bos heb je een stuk minder last van regen en wind dan in de polder"

Ook veel van onze toertochten gaan 's winters van het gebaande pad. Check de kalender en filter op gravel of mtb. Van de Achterhoek tot Zuid-Limburg: er zit altijd wel een tocht voor je tussen. Geen terreinfiets in huis? Op steeds meer plekken in Nederland kun je een gravel- of mountainbike huren. 

6. Fiets met de wind mee

In de winter waait het vaak. Niet fijn, helemaal als de wind uit het oosten komt en vol in je bakkes blaast. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Check het weerbericht en stippel een route voor de wind uit. Staat er een harde zuidwester? Maak dan een racefiets- of gravelroute die naar het noordoosten loopt. Bijvoorbeeld van Amersfoort naar Zwolle. Let er wel op dat je naar een plek fietst waar zich een NS-station bevindt. Stap in en zoef relaxt terug naar huis.

7. Blijf binnen fietsen

Is het echt pokkenweer? Dan is binnen fietsen een prima alternatief. Saai? Welnee. Op de virtuele werelden van BKOOL raak je bijvoorbeeld nooit uitgekeken; hier vind je echt miljoenen échte routes waarin je je kunt uitleven. Trap je stuk op de Paterberg, scheur door het velodroom, slinger de Stelvio op of waag je aan een etappe uit de Tour, Giro of Vuelta. Lid van een fietsclub? Dan kun je in BKOOL ook eigen clubritten organiseren, uiteraard in je eigen 3D-clubcleding. Cooler wordt het niet.

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant