Training Gewijzigd op 9 december 2016

De baan op 4x tips

Je wil wel doortrainen in de wintermaanden. Maar ja, vroeg donker, koud en slecht weer. Dan biedt de indoorwielerbaan uitkomst. We delen een aantal tips voor starters.

De baan op 4x tips

Baanwielrennen is erg geschikt voor het verbeteren van je traptechniek en de stuurvaardigheid. Ook leer je anticiperen op allerlei mogelijke situaties. Bovendien verhoog je je trapfrequentie. Daarmee verhoog je dus ook je snelheid op de weg.

Waar moet je nou op letten als je voor het eerst de baan op gaat? Naast dat je natuurlijk een speciale fiets hebt, een helm draagt en handschoenen aan doet. Vier tips voor beginners.

1. Doortrappen

Een baanfiets is een doortrapper! Je moet altijd blijven trappen. Remmen doe je door minder snel te trappen, je hebt immers géén vrijloop. Stop je met trappen, dan gebeuren er twee dingen: 1. Je benen krijgen een oplawaai, doordat de snelheid je doorduwt. 2. Er is een grote kans dat je over je stuur geworpen wordt.

2. Tempo houden

Als je te langzaam gaat, val je uit de baan. In de steile bochten dan. Op de rechte stukken kun je langzaam rijden en manoeuvreren, maar zorg dat je bij het bereiken van de bocht óf voldoende tempo hebt, óf weer onderin de baan rijdt.

3. Opletten

Als je op de baan van je lijn afwijkt, moet je altijd goed kijken. Het kan namelijk zijn dat een snellere renner je wil passeren, terwijl jij naar boven stuurt.

4. Beetje afstand houden 

Als je in een groepje rijdt en van kop af gaat, dan maak je - net als op de weg – even een beweging met de elleboog. Als je in het wiel rijdt, houdt dan een beetje afstand en probeer aan de rechterkant van het achterwiel van je voorganger te blijven. Bij onverwachte gebeurtenissen kun je dan altijd ‘veilig’ omhoog sturen.

Waar kan ik terecht?

Voor iedere fietsliefhebber is baanwielrennen een aanrader. Voordat je kunt zeggen of het wel of niet leuk is, moet je het natuurlijk geprobeerd hebben! Dus ga een keer naar een opstaptraining of boek met een paar fietsvrienden een clinic. Je kunt kiezen uit drie indoor wielerbanen, in Amsterdam, Alkmaar en Apeldoorn. Meer info over openingstijden en kosten van een clinic met fietshuur vind je in onderstaande tabel:

  VELODROME
AMSTERDAM
SPORTPALEIS
ALKMAAR
OMNISPORT
APELDOORN
Openingstijden Bijna elke dag vanaf 10:00 uur Vanaf 18:00 uur Vanaf 19:00 uur en op aanvraag
Opstaptraining Elke maandag Eén dag per maand Elke vrijdag
Kosten opstaptraining €52,- (zonder fietshuur, maar incl. meerdere trainingsblokken) €25,- (inclusief fietshuur) €25,- (inclusief fietshuur)
Kosten vrije training €10,- (10-rittenkaart €90,-) €10,- (10-rittenkaart €90,-)*  €11,- (10-rittenkaart €85,-)
Kosten georganiseerde training €14,- (10-rittenkaart €110,-) Geen extra kosten Extra kosten dernytraining
Fietshuur €11,- per training €10,- per training* €11,- per training
Mogelijkheid tot clinic Ja, op aanvraag Ja, op aanvraag Ja, op aanvraag

Info

Velodrome Amsterdam Sportpaleis Alkmaar Omnisport Apeldoorn

*Tarieven 2018/2019

 

Dit vind je misschien ook interessant

700+ routes voor racefiets en mountainbike

Wil je de baan, weg en MTB combineren? Op Fietssport.nl vind je mooie en uitdagende fietsroutes van en voor sportieve fietsers. Deze routes zijn aangeleverd door lokale fietsverenigingen.

Vind snel een mooie route
Peloton - training - augustus Peloton - training - augustus
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen