Op fietsavontuur in Oeganda met CvA Travel
Fietsen door regenwouden en uitgestrekte savannes.
Almere (Flevoland)
Om te beginnen wat cijfers: deze route is maar liefst 240 km lang en volgt de volledige grenzen van de Flevopolder (140 km) en Noordoostpolder (100 km), samen goed voor het grootste stuk ‘man made land’ ter wereld. Je fietst bijna de hele dag met uitzicht op het water. Afgezien van de beklimming van de Ketelbrug zitten er nauwelijks hoogteverschillen in de route. 'De Muur van Woei' is echter een geduchte tegenstander. Vanuit Almere plons je via de Oostvaardersdijk meteen de leegte in. Kilometerslang snel je over het gladde asfalt, met links het Markermeer en rechts de Oostvaardersplassen. Prachtig. Na Lelystad ga je buitendijks en ‘beklim’ je de Ketelbrug. In de Noordoostpolder koers je af op Urk. Via de dijk gaat het rap verder naar Lemmer. Hierna volgt een stuk over de oude zeedijken. Beklim opnieuw de Ketelbrug en daal weer af naar de Flevopolder. Je rijdt enigszins beschut langs de Drontermeerdijk en Harderdijk. De kaarsrechte Eemmeerdijk brengt je terug naar Almere.
Bekijk deze routeZeewolde (Flevoland)
Je begint deze fietsdag kronkelend over de paden van het Harderbos. Er grazen Schotse hooglanders, dus wellicht moet je hier en daar een koeienvlaai ontwijken! Dan fiets je beschut richting het noorden langs de Bremerbergdijk, de voormalige haven van Elburg en het Revebos. Verder gaat het door de beschutting van het Roggebotbos. Ooit was dit een gevreesde zandbank onder zeelieden en vissers. Nu geven naaldbomen op de zandgrond het bos een uniek karakter. Even later volgt de Hel van het Roggebotbos; op de Roggebotweg dokker je 3 km over onvervalste klinkers. Over de Ketelmeerdijk koers je naar Lelystad. Stop voor ene foto de Batavia, een replica van het roemruchte spiegelretourschip dat in 1629 schipbreuk leed bij Australië. Na het Hollandse Hout volg je de Knardijk die op de scheidslijn van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland dwars door de polder loopt, omgeven met windmolens en schapen. Bij tegenwind voelt dit stuk als de beklimming van de Muur van Woei!
Bekijk deze routeUrk (Flevoland)
Je tocht in de Noordoostpolder begint ‘op’ Urk, een dorp waar nog steeds een prettige eilandsfeer hangt. Over een buitendijks pad rijd je op de grens met het IJsselmeer. Eenmaal warmgedraaid kom je in een heerlijke flow. Afgewisseld met een passage door de polder, leidt de route naar het Friese stadje Lemmer. Vanaf de Grietenijdijk duik je terug Flevoland in met een lus door het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Bij Kuinre draai je de oude zeedijk weer op. Waar je nu fietst liep vroeger de kustlijn van de Zuiderzee. Stop in het Waterloopbos voor een pauze. Dit bos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Daarna zoek je de grenzen van de Noordoostpolder weer op, inclusief uitstapjes naar oude eilanden, zoals het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg en het drooggevallen Schokland (Werelderfgoed). Na de passage van de Ketelbrug koers je terug naar Urk. Beloon jezelf vooral met een lekker visje in de haven!
Bekijk deze routeLelystad (Flevoland)
Je trapt de beentjes los in het Hollandsche Hout. Dan draai je de kaarsrechte Knardijk op die ruim zeventig jaar geleden werd aangelegd voor het droogmalen van de Flevopolder. Bij Zeewolde duik je het Horsterwold in, met 3700 hectare één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Op het zuidelijkste punt van de route scheer je een stukje langs de Veluwerandmeren bij recreatiegebied Erkemederstrand. Tijd om koers te zetten terug naar Lelystad. Na een tweede fase door het Horsterwold pak je een fietspad dat licht glooiend tussen weilanden met hereford koeien kronkelt. Het gaat om de 8 km lange route door De Grote Trap, een nieuwe natuurstrook tussen Zeewolde en Almere. In de finale geniet je van de Oostvaardersplassen, het bekende gebied met zijn grote grazers, onderdeel van het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land. Via het Jan van den Bosch pad bij Almere draai je het gladde asfalt van de Oostvaardersdijk op. De Knardijk brengt je weer terug naar het startpunt.
Bekijk deze routeAlmere (Flevoland)
Je doet je warming-up kronkelend over het Jan van den Bosch pad met magistrale vergezichten op moerassen, waterpartijen en vogelzwermen in de Oostvaardersplassen. Dan draai je het gladde asfalt van de Oostvaardersdijk op, ideaal om flink gas te geven. Op de slingerende fietspaden van het Hollandse Hout neem je even gas terug om van de beschutting van het bos te genieten. Het gladde asfalt van de Praamweg loodste je dwars door de wetlands. Graslanden, rietvlaktes, bossen en grote kuddes konikpaarden zoeven voorbij. Verder gaat het naar De Grote Trap, een nieuwe natuurstrook tussen Almere en Zeewolde. Via de Vogelweg rijd je Almere in. Stadslandgoed De Kemphaan is beslist de moeite van een koffiestop waard. Almere heeft sowieso een paar verrassingen voor je in petto. Zo fiets je onder de kabelbaangondels van het in aanbouw zijnde Floriade-terrein en rijdt door de duinen in de strandwijk Duin. Na de Lepelaarplassen blaas je nog een keer over de Oostvaardersdijk.
Bekijk deze routeDronten (Flevoland)
De start is in een weelderig naaldbos en dokkert kilometerslang over een fraaie klinkerweg. Het Roggebotbos is aangelegd op een voormalige zandbank, ooit gevreesd was onder zeevaarders. Na een lus door het bos draai je de dijk op om kilometerslang over een fietspad langs het water van het Ketelmeer en Vossemeer te scheren Vlakbij de Ketelbrug gaat het de polders in. Verwacht geen kaarsrechte wegen, want je kronkelt over een beschut fietspad door het Rivierduingebied. Na het Paardenbos en Gelderse Hout, duik je het Natuurpark Lelystad in. Verbaas je niet als je wisenten, wilde zwijnen of edelherten spot! Trap gerust een stukje om als je nog even ‘in het wilde weg’ wilt fietsen en pak de route weer op vanaf de ‘Uitgang Dronterweg’. Je vervolgt je route over een breed fietspad langs de Dronterweg om vervolgens onder Dronten te zigzaggen over landwegen door de polder. Dan duik je het Roggebotbos in om te finishen bij het gezellige terras van het van het Grote Kabouterbos.
Bekijk deze routeLelystad (Flevoland)
Je begint je rit goed op het gladde asfalt van de Praamweg, dwars door de Oostvaardersplassen. Turend over de graslanden, rietvlaktes, bossen en grote kuddes konikpaarden, is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied ooit bedoeld was als industriezone. Dan beklim je de Oostvaardersdijk, waarop je uitkijkt over het glinsterende Markermeer en de waterpartijen van de Oostvaardersplassen. De naam Oostvaarders is een verwijzing naar de zeelieden, de Oostvaarders, die vroeger naar Nederlands-Indië voeren. Tijd om gas te geven op de dijk. Aanbeland in Lelystad dokker je over de klinkers van de Bataviahaven en zie je het VOC-schip de Batavia. Na een fase over een fraai buitendijks fietspad, duik je de polders in. Verwacht geen kaarsrechte wegen, want je kronkelt over een beschut fietspad door het Rivierduingebied. Een bosrijke lus door het Gelderse Hout en Hollandse Hout brengt je terug bij het startpunt, waar je het voltooien van je fietstocht met een drankje kunt (Bata)vieren..
Bekijk deze routeAlmere (Flevoland)
De eerste kilometers van De Slinger gaan met een beetje geluk voortvarend met meewind op de Oostvaardersdijk. Vanaf het fietspad op de dijk heb je magistraal uitzicht over het Markermeer en de Oostvaardersplassen. Je kronkelt door het natuurgebied De Grote Trap dat met drie jaar zelfs voor Flevolandse begrippen piepjong is. Bij Zeewolde duik je het Horsterwold in, met 3700 hectare één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Klim daar vooral naar het uitzichtpunt van de Circle of Life om de weidsheid van het Horsterwold te ervaren. In de finale rondom Almere volgen de hoogtepunten elkaar op. Je waant je in Giethoorn op het Vierbruggenpad en fietst bij het Weerwater onder de kabelbaangondels door van het in aanbouw zijnde Floriade-terrein. Vlak voor de finish fiets je door de duinen. Nee, je bent niet per ongeluk in Zandvoort beland, maar in de strandwijk Duin. Na aankomst bij Boathouse kun je nog even in strandsferen blijven met een drankje aan het water. Proost
Bekijk deze routeMarknesse (Flevoland)
e start is op een bijzondere plek: het Waterloopbos, ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Bij het Zwarte Meer passeer je het 135 meter lange kunstwerk Pier + Horizon. Terug in de polder doemt een verhoging in het landschap met een lichtbaken op: het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg. Tijd om naar het volgende eiland te hoppen. Je fietst beschut tussen de fruitgaarden naar Ens. Vanaf de Ramsdijk duik je naar de voormalige zeebodem. Via een fietspad bereik je Schokland. Het drooggevallen eiland (Werelderfgoed) herinnert aan de strijd tegen het water, die niet altijd door de mens werd gewonnen. Na de passage van de Ketelbrug zie je Urk met zijn vuurtoren liggen. Het oude dorp op ‘De Bult’ is een perfecte plek voor een koffiestop op het terras. De laatste 25 km word je met een beetje geluk door de meewind terug richting het Waterloopbos geblazen. Bij het bezoekerscentrum kun je met een drankje over het dagje eilandhoppen napraten.
Bekijk deze routeEmmeloord (Flevoland)
Je rit begint kronkelend door de Burchttocht, een natuurstrook die is aangelegd om overtollig water bij extreme regenval op te vangen. Via het Kuinderbos steek je de grens over naar het plaatsje Lemmer in de zuidwestpunt van Friesland. De volgende 35 km laveer je op de grens tussen het nieuwe en het oude land. Je snelt over de Grietenijdijk, de scheidslijn tussen Friesland en de Noordoostpolder. Je keert terug Flevoland in met een lus door het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Bij Kuinre draai je de oude zeedijk weer op. Je passeert plaatsen als Blankenham, Baarlo en Blokzijl. Wielen achter de dijk herinneren aan dijkdoorbraken uit het verleden. Stop bij Paviljoen het Proeflab voor een koffiebreak in het Waterloopbos, een voormalige proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Terug in de polder doemt het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg op. Na een lus door het Voorsterbos steek je via Marknesse door naar het eindpunt van de route.
Bekijk deze routeGek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.
Fietsen door regenwouden en uitgestrekte savannes.
Voor op jouw ridelist.
Ontdek natuurparels als El Teide en El Chinyero. Download hier de routes.
Draaien en keren.
Ontdek het ware Tenerife fietsparadijs en kies de route die bij jou past.
Download deze geweldige gravelroute via ons routeplatform.
3x Routetips voor trailseekers.
Hoe weet je waar je mag fietsen?
Hier geniet je van hallucinerende hotspots.
Als je dan toch naar Barcelona gaat, neem dan je racefiets mee