• Overig
  • Gewijzigd op 14 april 2021

Zo vliegt de avondklok voorbij: 6x toffe tips

De avondklok is verschoven: t/m 28 april mag je tussen 22:00 en 4:30 uur niet naar buiten. Toch kun je als fietser ook binnen aan je trekken komen. Bijvoorbeeld door virtueel te racen, wielerdocu’s te bekijken of je karretje te onderhouden.
Zo vliegt de avondklok voorbij: 6x toffe tips

Na 22:00 uur een trainingsrondje maken zit er even niet in. Toch betekent de avondklok niet dat je duimen moet gaan zitten draaien. Het biedt juist mogelijkheden om eindelijk de virtuele wielerwereld in te duiken, die ene fietsfilm te bekijken of te starten met vervelende (maar o zo nuttige) core-stability oefeningen. Met deze 6 tips blijf je goed bezig.

1. Fiets virtueel

In de virtuele fietswereld waart geen virus rond. Hier kun je je op elk gewenst moment van de dag, dus ook ‘s avonds, een slag in de rondte trappen. Zo biedt fietsplatform BKOOL miljoenen echte routes aan die je virtueel kunt fietsen. Van de brute beklimmingen uit de Vuelta tot keizware stroken uit Parijs-Roubaix. Ook dichterbij huis is de keuze reuze. Wat dacht je van een heuse race op het Noord-Hollandse strand?

2. Bekijk wielerdocumentaires

Geen zin om je binnenshuis in het zweet te werken? Plof dan lekker op de bank en bekijk op je gemak één van de 25 wielerdocumentaires die NPO 2DOC voor je verzameld heeft. Zo zie je in ‘Time Trial’ hoe David Millar in zijn laatste seizoen alles op alles zet om zich voor de Tour de France te kwalificeren en schetst ‘Joop! Eindelijk weer kampioen’ een mooi portret van een openhartige Joop Zoetemelk.

Dankzij deze 25 wielerdocumentaires van 2DOC ben je de avondklok zo vergeten.

3. Werk aan je core

Elk nadeel heb z’n voordeel. Dus nu de avondtrainingen even op een laag pitje staan, is het een uitgelezen moment om (eindelijk) een keer aan je core stability te werken. Waarom? Een stabiele romp (core) zorgt ervoor dat je stil en gebogen op je zadel kan blijven zitten, terwijl jouw benen kracht uitoefenen op de pedalen. Daarnaast kan het helpen tegen rugklachten. Deze 4x oefeningen zorgen in ieder geval voor een stevige basis.

Met deze core-stability oefeningen trap je straks de stenen uit de straat.

4. Pleeg fietsonderhoud

Gebruik de komende periode om je racefiets, MTB of gravelbike te onderhouden. Check of je ketting aan vervanging nodig is, stel je pedalen goed af en controleer (en vervang) je remblokken. Deze handige how-to video’s, die we samen met Shimano hebben gemaakt, toveren iedere slome stoethaspel om in een slimme sleutelaar. Iedere video is voorzien van een duidelijke stap-voor-stap-uitleg. 

Zelf aan je fiets sleutelen? In deze video's leggen we je uit hoe je te werk gaat.  

5. Verdiep je in je slaap

Joop Zoetemelk zei ooit eens: “De Tour win je in bed.” Onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat je tijdens je (diepe) slaap ongemerkt aan je herstel werkt. Zowel fysiek als mentaal. Maar wat doe je als je lastig in slaap kunt komen of regelmatig in het holst van de nacht wakker wordt? Met deze 11x slome slaaptips vertrek je binnen no-time naar dromenland en zit je de volgende dag weer als herboren op je fietszadel. 

In dit slaapverwekkende artikel doen we uit de doeken hoe je Klaas Vaak het nakijken geeft.

6. Duik de keuken in

Vaak heb je ’s avonds nog wel een uurtje over. Besteed deze tijd nuttig door bijvoorbeeld je eigen isotone sportdrank te maken of een gezonde en voedzame cakebrood te bakken (handig voor onderweg). Ook als je geen Jamie Oliver of Nigella Lawson heet, zijn deze thuisrecepten vrij eenvoudig zelf te maken. Probeer maar eens.

Dankzij deze recepten voor cakebrood en isotone sportdrank zit je 'tank' tijdens het fietsen altijd vol. 

fotocredit racefietser in donker: Jantjeerd ten Hoeve

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant