• Training
  • Gewijzigd op 20 december 2022

Hoe werkt Bkool?

In de wintermaanden en op regenachtige dagen werken veel fietsers hun training af op een indoortrainer. Vaak gekoppeld aan een digitaal platform zoals Bkool. We leggen uit waarom Bkool zo uh cool is, en hoe het werkt.
Hoe werkt Bkool?
Hoe werkt Bkool?

Wat is Bkool?

Van alle fietsplatformen heeft Bkool veruit de meeste routes. Kun je in Zwift kiezen voor Watopia, Londen en nog een handjevol werelden, in Bkool staan miljoenen échte routes die je virtueel kunt fietsen. Trap je stuk op de Paterberg, scheur door het velodroom, slinger de Stelvio op of waag je aan een etappe uit de Tour, Giro of Vuelta.

Op je scherm kun je schakelen tussen 2D, 3D, kaart én – wat Bkool echt gaaf maakt – een real life video van de route. Zo kun je in je eigen ‘pain cave’ toch genieten van het uitzicht vanaf een Alpencol.

Net echt

De snelheid in Bkool is gebaseerd op de kracht waarmee jij je pedalen rond trapt. Die kracht wordt uitgedrukt in Watt. Je snelheid heeft dus niets te maken met de grootte van je wielen of cassette. Wel houdt de simulator rekening met zwaartekracht (omhoog is zwaar, omlaag is licht), rol- en luchtweerstand. Maar net als in het echt, profiteer je van fietsen in een peloton. Kruip in het wiel van je virtuele voorganger en ervaar tot 60% minder luchtweerstand. Drafting heet dat in de app.

Maar niet alleen de uitzichten en stijgingspercentages worden perfect nagebootst. Ook het weer verandert. Sneeuwt het op de Mont Ventoux? Dan doet het dat ook in de simulator.

Routes maken

Alle routes uitspelen is onmogelijk. Elke dag komen er nieuwe routes bij. Maar wil je een eigen rit herbeleven? Dan kun je jouw eigen route genereren met de Bkool Cycling Route Editor. Upload een GPX-bestand en video en Bkool zet deze om in een virtuele route. Zorg dat je route en video tegelijk zijn opgenomen of beter nog: record jouw rit met een camera met GPS. 

Wat heb je nodig?

  1. Fiets: racefiets, MTB of gravelbike. 
  2. Indoor trainer (koppel, past zelf de weerstand aan, echt kapot gaan op de Paterberg)
  3. Bkool Simulator app voor PC, tablet of mobiel. De app is beschikbaar op Android, iOS, Mac en Windows.

Klaar voor de start?

  1. Bekijk of je jouw fietstrainer kunt koppelen. Verbinden met Bkool is voor populaire indoor trainers van Tacx, Wahoo en Elite geen probleem. Bekijk de volledige lijst hier.
  2. Maak een account op Bkool: probeer 30 dagen gratis, Ben je PLUS-lid?.Claim jouw korting in je profiel. 
  3. Download de Bkool Cycling App op je desktop, tablet of smartphone.
  4. Koppel je indoor trainer en sensoren (cadans, hartslag) via Bluetooth of ANT+ met de app. Zorg dat je fietstrainer binnen 2 meter van je desktop, tablet of smartphone is.
  5. Klaar met koppelen? Start een route op en controleer tijdens het fietsen of alle gegevens correct zijn weergegeven (vermogen, snelheid etc.). Fietsen maar! 
  6. Klaar met je sessie? Vergeet vooral niet om op 'save' te drukken om je rit op te slaan en eventueel te delen via Strava

Lukt het niet? Neem een kijkje op de support pagina. 


Plan je rit en fietsen maar

Op de website én in de app vind je om de homepage populaire routes, leagues (serie wedstrijden) en live races waaraan je deel kunt nemen. Met de ‘search’ optie zoek je binnen Bkool naar een specifieke route. Daarnaast kun je ook verschillende ‘workouts’ selecteren of een FTP-test (maximaal vermogen) doen. Maak een keuze, fiets je het leplazarus en upload je rit na afloop automatisch naar Strava of TrainingPeaks.

Virtueel trainen via Bkool en Fietssport met korting

In de wintermaanden en op regenachtige dagen werken veel fietsers hun training af op een indoortrainer. Ben je nieuw in de virtuele wereld? Dan kun je één maand gratis je digitale rondjes maken op het fietsplatform Bkool. Als PLUS-lid krijg je bovendien maar liefst 20% korting op je abonnement, zo lang je lid blijft. 

in Bkool staan miljoenen échte routes die je virtueel kunt fietsen. Trap je stuk op de Paterberg, scheur door het velodroom, slinger de Stelvio op of waag je aan een etappe uit de Tour, Giro of Vuelta. Op je scherm kun je schakelen tussen 2D, 3D, kaart én – wat Bkool echt gaaf maakt – een real life video van de route. Zo kun je in je eigen ‘pain cave’ toch genieten van het uitzicht vanaf een Alpencol. Claim jouw korting in je profiel. 

Ben je al een bestaande gebruiker van Bkool en Fietssport PLUS-lid, dan kun je gebruik maken van een extra aanbod. Je betaalt dan slechts €60,- per jaar. Mail naar hbrands@ntfu.nl

 

Bkool NL

De groep voor alle Nederlandse Bkool-ers, racers en liefhebbers van virtueel fietsen. Hier wissel je tips en ervaringen uit met andere Bkool-ers en vind je gave social rides en events.

Aanmelden
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant