• Overig
  • Gewijzigd op 23 september 2020

Trail respect volgens Bart Brentjens

Mountainbiken is mateloos populair. Hierdoor is het soms dringen geblazen in de bossen. Volgens olympisch mountainbikekampioen Bart Brentjens hoeft dit geen probleem te zijn, mits iedereen zijn gedrag aanpast. “Vriendelijk groeten doet wonderen.”
Trail respect volgens Bart Brentjens

“Overal in Nederland worden mountainbikeroutes uit de grond gestampt. Fantastisch natuurlijk. Maar in tegenstelling tot vroeger kun je elkaar nu wel lastiger passeren. Dit komt omdat veel nieuwe rondjes uit supersmalle singletrails bestaan, waardoor bikers meer rekening met elkaar moeten houden. Respect is hier de oplossing. Wil je bijvoorbeeld als snelle rijder iemand inhalen? Geef dan rustig aan dat je er langs wilt, minder vaart en wacht totdat passeren ook echt kan. Voor langzame rijders geldt: laat je niet opjagen en kijk waar het mogelijk is om aan de kant te gaan.

"Tegenwoordig ga ik vol in de remmen als ik andere bikers wil inhalen"

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het verleden wel eens geschrokken ben van mijn eigen inhaalacties; als fanatiek wedstrijdrijder was ik altijd gewend om rakelings langs mensen te vliegen. Dat doe ik dus niet meer. Tegenwoordig ga ik vol in de remmen als ik andere bikers wil inhalen. Helemaal als ik een vader of moeder met kinderen voor me zie fietsen. Dit doe ik overigens ook als ik wandelaars op een vaste mtb-route tegenkom. Ik rem af, zeg ze gedag – vriendelijk groeten doet sowieso wonderen – en leg ze uit dat ze op een pad lopen dat speciaal voor mountainbikers is aangelegd.

"Neem alles wat je meeneemt van thuis ook weer terug naar huis"

Behalve respect voor elkaar vind ik dat je ook respect voor de natuur moet hebben. Voor mij betekent dit dat ik geen troep in het bos achterlaat. Zo stop ik leegknepen gelletjes en wikkels van energierepen na gebruik gewoon in het achterzakje van mijn fietsshirt. Mijn motto is ook: “Neem alles wat je meeneemt van thuis ook weer terug naar huis.” Als ik zie dat andere bosgebruikers hun zooi wel achteloos op de grond gooien, dan spreek ik ze daar direct op aan. Plastic, sigarettenpeuken, drinkpakjes: ze blijven niet alleen jarenlang in het bos liggen, maar trekken ook weer extra rommel aan. Uiteindelijk willen we met zijn allen van een schoon bos genieten, toch?”

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant