De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Of het nu gaat om mountainbikeroutes openhouden of een beter imago van de sport: wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin. Vanaf 43 euro per jaar ondersteun jij dit werk.
Word PLUS-lid

De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Waar is de NTFU mee bezig

Ruimte om te fietsen 

De NTFU vindt dat je als wielrenner, mountainbiker en gravelbiker van de natuur moet kunnen blijven genieten. De wielersportbond adviseert daarom Provincies, routebureaus en gemeenten over mountainbikeroutes. De bond springt ook op de barricades als mountainbikeroutes of bospaden gesloten dreigen te worden. Dat doet de NTFU door lokale trailcrews en wielerverenigingen te ondersteunen en met raad en daad bij te staan, zoals in Arnhem en Nijmegen.



Ook liet de NTFU onderzoek doen naar de effecten van mountainbikeroutes. Track Landscapes concludeerde aan de hand van Strava Metro-data dat mountainbikeroutes er juist voor zorgen dat er juist minder overlast is voor wandelaars en de natuur. Mountainbikers blijven netjes op het juiste pad. Dankzij die data kan de NTFU bij Provincies en gemeenten onderbouwen dat het sluiten van mountainbikeroutes of weren van mountainbikers uit de natuur is niet verstandig en ook niet nodig is. 


Ook op de weg maakt de NTFU zich hard voor meer ruimte voor de sportieve fietser. Sinds 2019 protesteren we samen met de Fietsersbond, Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform tegen de afsluiting van Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. In de zomer van 2019 ging de Afsluitdijk 4 zondagen open, speciaal voor fietsers. Nu - 3 jaar later - gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eindelijk weer open. Daarna kun je er wel over heen fietsen, maar moet je ook op sommige trajecten de fietsbus nemen. En daar nemen de fiets- en wandelorganisaties geen genoegen mee: samen blijven ze zich ervoor inzetten dat je vaker dat rondje IJsselmeer kunt rijden.

Verder:

Een toekomst voor toertochten  

Jaarlijks worden er zo’n 2.000 toertochten georganiseerd. Waar je als fietser misschien niet bij stilstaat is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaat aan zo’n evenement. Wist je dat er voor de Jan Janssen Classic in Wageningen 35 vergunningen bij 10 gemeenten, 2 provincies en een tiental terreinbeheerders worden aangevraagd? Het uitpluizen van welk gebied van wie is, kost de organisator zo’n 15 avonden. Om organisatoren te helpen bij vergunningen ontwikkelde de NTFU een systeem dat met één klik op de knop laat zien bij wie ze moeten zijn voor een vergunning. Verder worden organisatoren ondersteund met verzekeringen, materiaal en advies. Zo kunnen verenigingen zich focussen op het uitzetten van een mooie route.

Mountainbikeroutes voor ieder niveau  

In juni 2021 introduceerde de NTFU het landelijk kleurcodesysteem voor mountainbikeroutes. Net zoals in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van routes aan. Een groene route is geschikt voor beginners en mountainbikers die het rustiger aan willen doen. Mensen die over de zwarte route rijden zijn meestal zeer ervaren. Dit komt omdat de zwarte route veel moeilijker en minder voorspelbaar is. Door het kleurensysteem kan elke mountainbiker nu bewust de afweging maken welke trail wel en niet geschikt is voor zijn skillset. En dat is niet alleen veiliger, maar biedt routebouwers ook de kans om in de toekomst uitdagender routes voor jou te maken. 

 

Trailcrews ondersteunen

Nederland telt zo'n 486.000 mountainbikers, ruim 260 officiële MTB-routes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Deze vrijwilligers zijn belangrijk voor de mountainbikesport. De NTFU ondersteunt deze ‘trailcrews’ met contracten, verzekeringen, onderhoudsrichtlijnen én een Trailfund, een financieel duwtje in de rug om mountainbikeroutes aan te leggen, de onderhouden én verbeteren.

Beter imago voor de fietssport 

Het imago van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers is niet altijd positief. Onterecht, vinden wij. Daarom besteden we aandacht aan positieve initiatieven. De NTFU werkt samen met de ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland in de Alliantie Samen Fietsen aan meer begrip en samenwerking op het fietspad. Er zijn ergernissen op het fietspad, zeker zodra we allemaal tegelijk erop uit trekken, maar wijzen naar de ander is niet de oplossing, vinden alle organisaties uit de Alliantie Samen Fietsen.

Maar ook met organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL en andere buitensportbonden als de KWbN (wandelaars), KNHS (ruiters) en de Atletiekunie (hardlopers) werkt de NTFU aan meer begrip voor mountainbikers. De NTFU en al deze organisaties staan samen unaniem achter de Buitencode.

Lees ook:

Veilig fietsen 

Jarenlang hebben we ons ingezet voor het dragen van een fietshelm. En met succes: uit onderzoek blijkt dat 98,5% van de sportieve fietsers een helm draagt. Natuurlijk blijven we ons inzetten voor een veilige fietssport. Zo leren we beginnende fietsers basistechnieken via Start2Bike, leiden we instructeurs op en zorgen we dat verenigingen met een wegkapitein op pad gaan.

 

Draag jouw steentje bij

Met jouw steun zorgt de NTFU dat je kunt blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.