De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Of het nu gaat om mountainbikeroutes openhouden of een beter imago van de sport: wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin. Vanaf 45 euro per jaar ondersteun jij dit werk.
Word PLUS-lid

 

Wielerclubs helpenMeer dan 4.300 fietsers sloten zich in 2023 aan bij een van de 500 wielerclubs van de NTFU. En dat is goed nieuws, want wielerclubs zijn ontzettend belangrijk voor onze sport. Het is de plek waar jij andere wielrenners, mountainbikers of gravelbikers ontmoet en je vrienden- en kennissenkring vergroot. Maar wielerclubs zijn meer dan dat. Zij zijn ook de drijvende kracht achter toertochten, Start2Bike-trainingen en een toffe klimweek in het buitenland. Zonder leden kan zo'n wielerclub dus niet bestaan. 
 
Samen met wielerclubs, organiseert de NTFU twee keer per jaar Welkom op de club. Hét moment om vrijblijvend kennis te maken met een club bij jou in de buurt.

Kleurcodes voor mountainbikeroutesIn juni 2021 introduceerde de NTFU het landelijk kleurcodesysteem voor mountainbikeroutes. Ruim 73 mountainbikeroutes hebben al zo'n kleurcode, goed voor ruim 1.500 kilometer aan trails. En dat worden er alleen maar meer. Net zoals in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van routes aan. Zo kun je als mountainbiker bewust de afweging maken welke trail wel en niet geschikt is voor jouw skillset. En dat is niet alleen veiliger, maar biedt routebouwers ook de kans om in de toekomst uitdagender routes voor jou te maken.
 

Wegkapiteins opleidenFiets je in een groep van meer dan vier personen? Dan raden we aan om met een wegkapitein of MTB-begeleider te fietsen. Hij, zij of die houdt iedereen bij de les als je gaat wielrennen of mountainbiken. Zeker onder wielrenners is de wegkapitein een begrip: er zijn er al meer dan 2.740 opgeleid. Zo'n wegkapitein zorgt ervoor dat verkeers- en gedragsregels worden nageleefd en dat iedereen rekening houdt met andere weg- en fietspadgebruikers. Zo ga je als groep veiliger op pad, draag je bij aan een positief imago van de sport, wordt fietsen als groep nóg leuker en kun je op elkaar rekenen, want... afspraak  is afspraak!
 

Gravel Code ondertekenenDe populariteit van het gravelbiken stijgt, maar het imago van de sport daalt. Waar mountainbikers vooral speciaal aangelegde singletracks volgen, zoek je als gravelbiker vaker je eigen weg. En daar wringt de schoen. Want hoewel je als gravelbiker van harte welkom bent in veel natuurgebieden, wil dat niet zeggen dat je op elk pad mag fietsen. Ook al beweert je GPS-toestel soms het tegendeel. Tot frustratie van natuurbeheerders. Om te zorgen dat je in de toekomst van onverharde paden kunt blijven genieten, heeft de NTFU de Gravel Code gelanceerd. Ruim 5.500 gravelbikers hebben hun handtekening er al onder gezet en zij staan dus unaniem achter de drie regels van de Gravel Code:
  1. Be nice, say hi
  2. Enjoy nature
  3. Stay on track
Signeer ook de Gravel Code op www.gravelcode.nl

Een toekomst voor toertochtenJaarlijks worden er zo’n 2.000 toertochten georganiseerd, waar ruim 350.000 fietsers aan deelnemen. Waar je als fietser misschien niet bij stilstaat is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaat aan zo’n evenement. Wist je dat er voor de Jan Janssen Classic in Wageningen 35 vergunningen bij 10 gemeenten, 2 provincies en een tiental terreinbeheerders worden aangevraagd? Het uitpluizen van welk gebied van wie is, kost de organisator zo’n 15 avonden. Om organisatoren te helpen bij vergunningen ontwikkelde de NTFU een systeem dat met één klik op de knop laat zien bij wie ze moeten zijn voor een vergunning. Verder worden organisatoren ondersteund met verzekeringen, materiaal en advies. Zo kunnen verenigingen zich focussen op het uitzetten van een mooie route.
 

Draag jouw steentje bij

Met jouw steun zorgt de NTFU dat je kunt blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.