• Materiaal
  • Gewijzigd op 8 februari 2019

Test: 3x gravel bikes

Het fietsen over gravelwegen is in opkomst. In georganiseerde tochten worden steeds vaker onverharde kilometers opgenomen. Voor Fietssport alle reden om eens drie gravel racers onder de loep te nemen, van Trek, Specialized en Merida.
Test: 3x gravel bikes

Is de gravelbike een hype? Een truc van gehaaide marketeers om onze uitpuilende fietsschuurtjes verder te vullen? Nou, nee. De gravelbike is een mooie toevoeging aan het bestaande gamma sportieve fietsen. Toegegeven, gravelracers lijken op crossers. Ze hebben een dropbar, zijn uitgerust met schijfremmen en rollen op dikke banden.

Toch is er één wezenlijk verschil. Crossers zijn gemaakt om een uur lang heel hard te fietsen. Gravelracers zijn bedoeld voor fietsers die lange dagen in het zadel doorbrengen, dwalend over verlaten bospaden en gravelstroken. We zochten drie modellen gravel racers voor je uit die in het afgelopen jaar op de markt zijn gekomen: De Merida Mission CX, de Specialized Diverge en de Trek Checkpoint SL 6.

Merida Mission CX

Deze Merida kreeg alles mee wat je van een gravel racer verwacht, behalve de comfortfocus. Spreekt een multifunctionele racer je aan, maar niet die gemoedelijke stuureigenschappen en rechtophouding, dan is deze Merida helemaal voor jou. Lees de hele test 

Specialized Diverge

De Specialized Diverge is een allround racer. Ideaal voor wielrenners die avontuur boven snelheid stellen en mountainbikers die de brede paden in het bos liever wat harder fietsen. Voor fietsers die niet kunnen kiezen tussen de mountainbike of de racefiets. Houd je van beide, maar heb je maar plek voor één fiets? Dan is de Diverge een goede keuze. Lees meer hier 

Trek Checkpoint SL 6

Tijdens deze 30 km merk ik hoe comfortabel de Checkpoint is. Met 4 bar heb ik de banden best hard opgepompt. In de veronderstelling dat de rit voornamelijk over het asfalt zou gaan, gaf ik de voorkeur aan minder rolweerstand. Dat was dus een misvatting, desondanks worden de meeste oneffenheden prima door het frame geabsorbeerd en fiets ik heerlijk over de heide en door het bos. Lees hier verder.

Nieuw in de gravelwereld?

Nog niet bekend met het rijden op onverhard terrein? Ga goed voorbereid op pad en check onze 7 tips voor gravel.

Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant