• Training
  • Gewijzigd op 5 oktober 2018

7x Tips voor gravel

Gravel is in. Steeds meer organisaties nemen een onverhard parcours op in hun evenement. Waar moet je vooral rekening mee houden? Wij geven je 7 tips om goed voorbereid op pad te gaan.
7x Tips voor gravel

1. Controleer je banden 

Zeker als je niet direct een gravel bike aanschaft. Controleer de banden van je racefiets (want ook op een racefiets kun je in Nederland prima over gravelwegen rijden). Monteer een nieuwe band als de huidige band slijtage vertoont. Door lage bandendruk en de staat van de gravelpaden is de kans op lek rijden groter.

2. Wacht op goed weer 

Een eerste gravelavontuur moet een leuke ervaring worden. Niemand vind het leuk om in de regen over glibberige gravelpaden te fietsen. Banden plakken of vervangen in de regen is ook geen pretje.

3. Start dicht bij huis

Je gaat iets nieuws doen. Op je racefiets of op je eerste gravel bike. Ga dan fietsen in een omgeving die je goed kent. Als je eenmaal gewend bent aan het rijden op gravelpaden, zoek dan het avontuur eens op.

4. Monteer een bredere band op de racefiets

De meeste racefietsen zijn uitgerust met 23 of 25 mm banden. Aan te raden is om de 23 mm banden te vervangen voor minimaal 25 mm. Als het past, kun je er zelfs ook nog voor kiezen om 28 mm banden te monteren. Iets bredere banden zorgen voor een rustiger rijgedrag van de fiets.

5. Kies je eigen tempo

Met je maten cross je voor het eerst over de gravelpaden. Ze hebben je overgehaald om het ook eens te proberen. Probeer de meer ervaren gravel racers in de bochten zeker niet bij te houden. Voor je het weet zit je steentjes onder de huid van je handen of benen te pulken.

6. Zorg voor de juiste bandenspanning

Iedereen zal begrijpen dat 8 bar te hard is als je op gravelwegen gaat fietsen. De juiste spanning is afhankelijk van je gewicht, de weersomstandigheden en de staat van de wegen en de breedte van de banden. Maar algemeen kun je ervan uitgaan dat je op 23 mm banden met 6 bar prima uit de voeten kan. Bij de 25 en 28 mm banden kan de bandenspanning zelfs onder de 6 bar gehouden worden. De lagere bandenspanning zorgt voor meer comfort en grip.

7. Neem een extra binnenband mee

Banden gecontroleerd, en op de juiste spanning gebracht en het weer is prima. Dan nog blijft het risico op een lekke band groter dan bij fietsen op de weg. Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat.
 

/img
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant