Eerste indruk van de Absolute Cycling The One fietsnavigatie
Duurzaam en strak design uit Arnhem.
Fietsen in de winter is door de veranderende weersomstandigheden tricky. Vooral in bochten. In een bocht heb je weinig grip, omdat het contactoppervlak van je banden met de ondergrond kleiner is dan wanneer je rechtdoor fietst. Draai je je fiets scherp in – zoals je dat in de zomer zou doen – dan is de kans groter dat je onderuit gaat. Je hebt namelijk minder grip wanneer het wegdek glad is. Vermijd daarom gladde oppervlaktes, zoals met bladeren bedekte fietspaden of wegen, putdeksels, kasseien en wegmarkering. Fiets behoudend en wees extra voorzichtig in bochten. Na een lang fietsseizoen hoef je je niet meer te bewijzen.
Monteer goede, stevige banden met stugge wangen met groeven in de band voor grip. Rijd daarnaast op een lagere bandenspanning dan je normaal gewend bent. Door de lagere bandenspanning vormen je banden zich meer naar het wegdek, waardoor het contactoppervlak groter is en je grip verbetert. Je levert daardoor wel in op rolweerstand, maar krijgt daar een zeker gevoel en extra veiligheid voor terug.
Inkoppertje, maar toch. De winter is vaak koud, guur en nat. Kleed je warm aan, zodat je geen kou vat en het plezier in het fietsen verliest. Als eerste laag zijn ondershirts nuttig voor de afvoer van transpiratie, maar ook omdat ze een isolerende werking hebben. Ze drogen namelijk snel op, waardoor je het minder snel koud krijgt. Deze shirts, die in dames- en herenversie verkrijgbaar zijn, houden je extra warm in de winter. De afwezigheid van naden zorgt er ook voor dat het shirt voelt als een tweede huid.
Als tweede laag bieden fietsshirts met lange mouwen een goede oplossingen voor de afvoer van zweet dankzij de ademende stof onder de armen en op de rug. Daarnaast zorgt het materiaal op de rug dat het shirt niet omhoog kruipt. De meeste shirts hebben voldoende zakken die zelfs waterafstotend zijn. Zo kun je jouw telefoon, sleutels en eten droog meenmen en hoef je onderweg geen afval te laten slingeren. Investeer in een goed winterjack dat ademt. Goedkopere winterjacks beschermen vaak prima tegen de wind, maar doordat het niet ademt, word je nat van je eigen zweet. Resultaat: je hebt het alsnog koud.
Speciale winddichte winterbroeken houden je benen warm. Handschoenen beschermen je tegen de kou, zorgen voor grip en beschermen je handen bij een valpartij. Welke handschoenen jou het beste warm houden, verschilt per persoon en is een kwestie van uitproberen. Een paar dunne wollen handschoenen als extra laag onder je fietshandschoenen wil wel eens helpen tegen de kou. Om je hoofd en oren warm te houden, is een helmmuts een welkome aanvulling op je winteroutfit. Tegen koude tenen zijn wind- en waterdichte overschoenen onmisbaar.
Buiten trainen bij lage temperaturen. Een goed idee?
De winterdagen zijn kort en overdag is het grauw en donker. Het is belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers, zodat je geen auto’s of scooters hoeft te ontwijken. Wel spannend, niet veilig!
Houd er rekening mee dat automobilisten en scooters een hogere snelheid hebben en dus minder tijd om op jou te reageren. Draag daarom kleding met reflecterende strepen of koop een reflecterend veiligheidshesje, zodat zij jou goed en op tijd zien. Deze hesjes worden tegenwoordig ook speciaal voor fietsers gemaakt, zodat deze goed aansluiten op je lichaam. Vermijd tenslotte donkere wegen en fiets bij voorkeur over goed verlichte fietspaden.
In de winter heb je een grotere kans op lek rijden. De natte banden van je racefiets trekken eenvoudig steentjes en ander gruis aan. Doordat deze aan je banden blijven plakken, heb je een grote kans dat deze op den duur door je buitenband prikken. Zorg daarom voor twee extra binnenbanden, zodat je niet voor verassingen komt te staan.
In de herfstachtige omstandigheden slijten je onderdelen harder. Controleer regelmatig de werking van je remblokjes en verwijder vuil. Remblokjes slijten namelijk sneller bij slecht weer, waardoor de remwerking sterk verminderd. Het is dan verstandig om je blokjes op tijd te vervangen om schade aan je velgen te voorkomen en je remwerking optimaal te houden.
Natuurlijk heb je fietsfanaten die niet van hun fiets zijn af te slaan. Voor de net-iets-mindere-diehards onder ons zijn er goede alternatieven. Schaf een fietstrainer aan en trap thuis op zolder je kilometers weg. Of ga hardlopen. Je gebruikt veelal dezelfde spieren en onderhoudt je duurvermogen door af en toe een lange tocht te lopen. Je kunt werken aan je kracht en balans door core stability oefeningen te doen. Een andere optie is het gebruik van een wielerbaan. Er zijn verschillende clubs met een afgesloten en verlicht parcours waar je de hele winter door kunt trainen. Je kunt ook op een overdekte wielerbaan trainen zoals in Alkmaar, Apeldoorn of Amsterdam. Volg een clinic en daag elkaar uit, het ideale uitstapje met je fietsvrienden.
In de winter niet op de weg? Ontdek deze 6x alternatieven
Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elk kwartaal ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.
Meer infoFietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.
Duurzaam en strak design uit Arnhem.
"Niet voor niets is overachieve ons motto"
Op zoek naar een nieuwe helm? Lees dan verder.
Betrouwbare verlichting voor donkere ritten.
Goede investering in zichtbaarheid.
Strak en scherp geprijsd brilletje.
Puike prijsvechter.
"Het is fijn als je je niet over je materiaal hoeft te bekommeren"
Snelle crosscountry sloffen!
Een unieke, capabele én premium fietscomputer