• Gezondheid
  • Gewijzigd op 17 november 2017

Winderigheid

Iedereen laat winden, dat is heel normaal. Maar wat als je winden enorm stinken of continue aanwezig zijn? Dan is er iets met je spijsvertering aan de hand, wat ook erg lastig bij het fietsen kan zijn, met een opgeblazen gevoel of buikpijn.

Winden zijn er in allerlei geuren en geluiden, en kunnen door allerlei oorzaken ontstaan.  Enorme stinkwinden die naar rotte eieren of ammoniak ruiken, zijn een teken  van een slechte eiwitvertering. Dit is vooral een slecht teken als het samengaat met een vieze geur in je mond, hoofdpijn en vermoeidheid.  Een zachte wind die een beetje stinkt, is een vetverteringsprobleem. Een knalharde wind (ruikt vaak matig sterk) is een teken dat de koolhydratenvertering een probleem is.

Wanneer je hier veel last van hebt, ontstaat er een soort alcohol in je darmen. Dit kan concentratieklachten veroorzaken, of een overbelaste lever en een katerachtig gevoel. Dit is een teken van vergiftiging. De meest voor de handliggende oorzaak is dat je die dag teveel koolsoorten, bonen of uien hebt gegeten. Ook koolzuurhoudende dranken kunnen je behoorlijk laten knetteren.

7 x tips

  1. Vermijd voedsel dat winden veroorzaakt, zoals koolsoorten, ui, prei, bruine bonen, koolzuurhoudende dranken en lactose (in melkproducten). Eet zo licht verteerbaar mogelijk.
  2. Kauw heel goed, de koolhydratenvertering begint al in de mond.
  3. Maagzuur dat geen goede PH-waarde heeft, of je hebt te weinig maagzuur, kan enorme darmklachten en winderigheid geven en hierdoor zal ook de eiwitvertering verminderen wat ook weer klachten geeft.  Stress, maagzuurremmers of een gevoelige maag kunnen een oorzaak zijn..
  4. Aanmaak van enzymen vanuit de alvleesklier moet ook optimaal zijn, zodat de koolhydraten, eiwitten en vetten goed verteerd worden. Is dat niet het geval, dan ontstaan darmklachten en winderigheid.
  5. Sommige kunnen niet goed tegen fruit, omdat ze fructose slecht verteren.
  6. Voedselovergevoeligheden en parasieten veroorzaken een zwakke darmflora.
  7. Een prikkelbare darm heeft altijd een reden en dat is meestal één van de bovenstaande.
/img
Irene Lelieveld
Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant