Gezondheid Gewijzigd op 22 september 2016

Het einde van zadelpijn

Zadelpijn is een dingetje tijdens het fietsen. Als je het woord 'zadelpijn' googled dan levert dat circa 159.000 hits op.

Het einde van zadelpijn

Kijkend naar de 'afbeeldingen' bij deze hits zie ik voornamelijk reclame voor verschillende type zadels, afbeeldingen van zadeldrukmetingen, verwijzingen naar het boek 'Zadelpijn en ander damesleed' en een reclame voor Sloggi-onderbroeken (?). De anatomische variaties van het zitvlak die kunnen ontstaan dankzij vele uren in het zadel blijven ons bespaard.

Groot ongemak

Zadelpijn is een veelvoorkomend probleem bij fietsers, ongeacht het niveau. Kleine wondjes kunnen gaan ontsteken en voor groot ongemak zorgen; de verwijzing 'derde bal' spreekt tot de verbeelding. Maar ook doofheid of tintelingen van de genitaliën kan ontzettend vervelend zijn. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen.

Elke ren(st)er heeft wel eens een geïrriteerde huid rondom het zitvlak na een training / toertocht. Met name na meerdere lange etappes in bijvoorbeeld een meerdaagse. Het is dan ook zaak het zitvlak goed te verzorgen tijdens en na het fietsen. Tijdens wielrennen gebruik ik zelf zinkzalf, omdat dit gedurende alle omstandigheden goed op de huid blijft zitten en zodoende de huid continue beschermt. Na een training volstaat een verzorgende zalf zonder toevoegingen. Ook het regelmatig vervangen van de wielerbroek helpt om zadelpijn te voorkomen.

"Tijdens een zadeldrukmeting kwam ik erachter dat het type zadel een belangrijke oorzaak was van mijn zadelpijn"

Toen alle bovenstaande maatregelen niet hielpen, kwam ik er tijdens een zadeldrukmeting achter dat mijn zadel te smal was voor mijn bekken. Tijdens wielrennen bleken mijn zitbotjes niet op het zadel te drukken maar er langs schampen. Een breder zadel zat als een comfortabel fauteuil. Het nieuwe zadel bleek ook de oplossing voor het feit dat ik niet stil op het zadel kon zitten tijdens het wielrennen. In het damespeloton herkende men mij hier direct aan.

Fietspositie ook van belang

Ook mannen kunnen baat hebben bij een zadeldrukmeting, ook al is hun bekken van nature smaller dan het vrouwenbekken. Behalve een ander zadel of een nieuwe wielerbroek kan ook de fietspositie van invloed zijn op het ontstaan van zadelpijn. Hierin kan de sportarts je adviseren. Meer informatie over zadelpijn lees je op www.smcsportmax.nl

Auteur: Tessa Backhuijs

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen