• Gezondheid
  • Gewijzigd op 10 oktober 2016

Geknikte bekkenslagader

Eén op de vijf profwielrenners krijgt met een probleem in de bekkenslagader te maken. Ook recreatieve fietsers kunnen met dit probleem kampen. Met name diegene die meer van 25.000 kilometer hebben gefietst behoren tot de risicogroep.
Geknikte bekkenslagader

Geknikte slagader

Door de gebogen positie op de fiets in combinatie met de vele omwentelingen die het been maakt, kan de bekkenslagader een ‘knik’ maken. Sportarts Goof Schep van Máxima Medisch Centrum licht toe: “Vergelijk het met een tuinslag die je steeds op hetzelfde punt buigt: eenmaal geknikt, zal de slagader bij iedere zware inspanning op hetzelfde punt afknikken. De klachten kenmerken zich door pijn, een machteloos gevoel of kramp in het been bij hard fietsen. Dit verdwijnt snel in rust.”

"Vergelijk het met een tuinslag die je steeds op hetzelfde punt buigt."

Vroege herkenning

Vaak wordt een bloedvatprobleem niet of te laat ontdekt. Dit komt, omdat hiervoor gespecialiseerde diagnostiek en behandeling nodig is. Vroege herkenning is wel van groot belang voor een sporter, aldus Goof Schep: “Onbehandeld kan een vaatprobleem  tot ernstige beschadiging van de slagaders leiden, terwijl bij vroege herkenning een eenvoudige aanpassing van sport en/of fiets vaak een goede oplossing biedt.”

Vragenlijst

Wil je weten of jouw klachten mogelijk wijzen op een bloedvatprobleem? Doe dan de self-check. Deze check bestaat uit een eenvoudige vragenlijst. Na het invullen van de vragen zie je hoe groot het risico op vaatproblemen is in jouw situatie. Vervolgens krijg je advies bij wie je het beste hulp kunt vragen. Als de kans kleiner is dan 60 % volgt in eerste instantie een verwijzing naar een huisarts/sportarts in eigen regio. Bij een risico van meer dan 60 % wordt je doorverwezen naar sportarts Goof Schep van Máxima Medisch Centrum. Hij heeft zich gespecialiseerd in dit onderzoek. Na een telefonisch intakegesprek volgt verder onderzoek.

Self-check

De self-check is ontwikkeld door Sportzorg.nl in samenwerking met diverse experts op het gebied van wielrennen/schaatsen. De groep experts bestaat uit sporters, trainers, sportartsen, bewegingswetenschappers, een fysiotherapeut en een cardioloog.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant