Gezondheid Gewijzigd op 15 september 2016

Fietsen tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen durven niet meer te sporten tijdens de zwangerschap. Ze denken dat het schadelijk is voor hun baby. Uit studies blijkt dat sporten tijdens (de hele) zwangerschap niet schadelijk is voor moeder of kind.

Fietsen tijdens je zwangerschap

Bij een normaal verlopende zwangerschap wordt sport juist aangemoedigd. Het verbetert de conditie van de moeder en daardoor is het risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes en zwangerschapvergiftiging kleiner. Het vermindert ook de gewichtstoename tijdens de zwangerschap bij vrouwen die voor de zwangerschap een normaal gewicht hadden.

Doen!

Niet doen!

Stop bij alarmsignalen

Wat betekent bovenstaande voor de sportief fietsende vrouw? Je moet er rekening mee houden dat de meeste zwangere vrouwen van het begin af aan sneller vermoeid zijn, rond de twintig weken wordt dat meestal tijdelijk beter. Vanaf ongeveer 28 weken neemt de vermoeidheid echter weer toe. Een enkeling is in de zwangerschap juist superfit! Je moet dus niet prestatief gaan rijden, maar gewoon lekker bezig zijn. De eerste twaalf weken kun je probleemloos doorfietsen, Vanaf zestien weken zwanger moet je afwegen of je nog wel verantwoord op de fiets kunt klimmen: je buik zit wellicht al iets in de weg (stuur wat omhoog), beter niet in een groep fietsen of mountainbiken (valrisico).

Vanaf twintig weken kun je beter niet meer sportief buiten fietsen. Een ongeval kan ook door andere weggebruikers veroorzaakt worden. Het (ongeval)risico wordt nog verhoogd door de verminderde concentratie en reactiesnelheid. Toch maar naar de sportschool: gecontroleerd lekker bezig zijn (cardiofitness)  zonder valrisico.

Dit artikel verscheen eerder in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen