• Gezondheid
  • Gewijzigd op 9 februari 2024

Erasmus MC zoekt fietsers die mee willen werken aan onderzoek naar knieklachten

Stel, je hebt knieklachten door artrose. Wat moet je dan als fietser doen? Doorfietsen? Zo ja, wat gebeurt er dan met je knie tijdens het trappen? Als je met deze vragen worstelt, neem dan deel aan een wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC.
Erasmus MC zoekt fietsers die mee willen werken aan onderzoek naar knieklachten
Erasmus MC zoekt fietsers die mee willen werken aan onderzoek naar knieklachten
Knieklachten kunnen het plezier in sport flink vergallen en voor onzekerheid zorgen. Vooral als ze langer aanhouden. Het raadplegen van een huisarts of fysiotherapeut is meestal de volgende stap. Afhankelijk van de leeftijd volgt dan vaak de conclusie: artrose of slijtage. Dit roept weer vragen op als: wat kan ik nu het beste doen? Kan ik nog blijven wielrennen? En tot op welke hoogte blijft dit gezond en goed voor me?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat blijven bewegen erg belangrijk is en dat spierversterkende oefeningen de knieklachten kunnen verminderen. De medische wereld heeft echter nog geen goed antwoord op de vraag hoe mensen hun knie nu het beste kunnen belasten. Dit wordt wel van steeds groter belang: de verwachting is dat rond 2040 artrose de meest voorkomende aandoening zal zijn in Nederland.

Onderzoek Erasmus MC

Het Erasmus MC heeft daarom met een aantal andere universiteiten, hogescholen en bedrijven in Nederland de handen ineengeslagen en is een groot onderzoeksproject gestart genaamd LoaD. Het project heeft als doel mensen met klachten door knieartrose beter te adviseren over hoe zij het beste kunnen blijven bewegen door antwoord te vinden op de vraag: ‘Wat is gezonde belasting bij knieartrose?’ Voor dit onderzoek is het Erasmus MC op zoek naar sportieve racefietsers die last hebben van knieklachten door knieartrose.

Ik ben een sportieve fietser

Hoe werkt het?

Als deelnemer zul je twee jaar lang gevolgd worden. Gedurende die twee jaar wordt deelnemers gevraagd om maandelijks vragenlijsten over hun knieklachten in te vullen en om GPS-data van (sport)activiteiten zoals wielrennen via een telefoon, fietscomputer of sporthorloge te verzamelen en te delen. Dit kan bijvoorbeeld via Garmin of Strava.

Daarnaast worden aan het begin en einde van het onderzoek nog andere metingen gedaan in het Erasmus MC, zoals een MRI-scan van de knie. Hier kun je meer over lezen op de LoaD-website. Alle verzamelde informatie moet duidelijkheid opleveren over de invloed van verschillende type activiteiten op het beloop van de knieartrose-klachten. Zo kan in de toekomst beter worden geadviseerd hoe mensen hun (sport)activiteiten kunnen afstemmen op hun klachten - om zoveel mogelijk actief te blijven met zo min mogelijk klachten.

Meedoen aan het onderzoek?

Ben je tussen de 45 en 65 jaar? Heb je tussen 3 en 24 maanden last van knieklachten door knieartrose? En fiets je minimaal twee uur per week op de racefiets? Dan kun je deelnemen aan het LoaD-onderzoek. Hierdoor lever je een grote bijdrage aan de wetenschappelijke ontwikkeling van betere zorg voor wielrenners en andere sporters met knieartrose en hopelijk meer toekomstig beweegplezier. 

Ik doe mee 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant