• Gezondheid
  • Gewijzigd op 17 april 2024

6x Tips bij hooikoorts

Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel. Klachten treden meestal op het voorjaar en de zomer. En hoe mooier het weer hoe meer klachten de groep hooikoorts-patiënten heeft.
6x Tips bij hooikoorts

"Dagelijks een theelepeltje honing van een lokale imker"

Tijdens het spreekuur zag ik een boer (en imker bleek later) wiens verhaal ik onderbrak vanwege een niesbui. Toen ik me excuseerde, zei hij: “Last van hooikoorts?” Ik antwoordde bevestigend, waarop hij me antwoordde: “Je gebruikt zeker geen lokale honing”. Ik keek hem vragend aan. “Jullie artsen leren alleen maar over hoe aandoeningen behandeld kunnen worden met medicatie, terwijl de natuur zoveel te bieden heeft!”

 Hoewel wat gechargeerd, had hij een punt. De natuur heeft inderdaad in veel gevallen een oplossing. De boer legde me uit dat er stuifmeel in honing zit waardoor je je lichaam op een natuurlijke manier kan laten wennen aan de lokale boom- en graspollen. Hij adviseerde me dagelijks een theelepeltje lokale honing te nemen. Het proces dat hij beschrijft lijkt op desensibilisatie; een behandeling waarbij allergenen, in dit geval pollen, worden toegediend. Het idee is dat het lichaam steeds minder heftig reageert op de allergenen. De therapie kan enkele jaren duren en werkt voor sommige mensen heel goed, voor anderen niet. Het effect van lokale honing bij hooikoorts klachten is niet wetenschappelijk onderzocht, maar zo eenvoudig en zonder bijwerkingen – I am in!

6x Tips bij hooikoorts
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant