Gezondheid Gewijzigd op 27 maart 2017

6x Tips bij hooikoorts

Hooikoorts is een vorm van allergie. Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel. Klachten treden meestal op het voorjaar en de zomer. En hoe mooier het weer hoe meer klachten de groep hooikoorts-patiënten heeft.

6x Tips bij hooikoorts

Benauwdheid, een drukkend gevoel en een loopneus bemoeilijken het sporten voor mensen met hooikoorts. We vonden o.a. op Sportzorg.nl een aantal tips die je kunnen helpen bij sporten met hooikoorts.

  1. Draag buiten een zonnebril ter bescherming van de ogen;
  2. Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus. De stuifmeel zal eraan vast blijven plakken.
  3. Sport liever niet op droge, zonnige, winderige dagen. Train bij voorkeur vroeg in de ochtend of na een regenbui;
  4. Rust tussendoor voldoende en zorg dat je weerstand goed is;
  5. Was de sportkleding meteen na het sporten. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding;
  6. Volg het hooikoortsbericht

Indien je ondanks voorzorgsmaatregelen toch klachten krijgt, kan de huisarts medicijnen voorschrijven om de overdreven afweerreactie van het lichaam af te remmen. Dit kan in de vorm van tabletten, oogdruppels of een neusspray. Vaak is het voldoende om alleen in het klachtenseizoen medicijnen te gebruiken;

6x Tips bij hooikoorts

Sportarts Tessa Backhuijs schreef eerder op Fietsvrouwen over een alternatieve remedie bij hooikoortsklachten.

"Dagelijks een theelepeltje honing van een lokale imker"

Tijdens het spreekuur zag ik een boer (en imker bleek later) wiens verhaal ik onderbrak vanwege een niesbui. Toen ik me excuseerde, zei hij: “Last van hooikoorts?” Ik antwoordde bevestigend, waarop hij me antwoordde: “Je gebruikt zeker geen lokale honing”. Ik keek hem vragend aan. “Jullie artsen leren alleen maar over hoe aandoeningen behandeld kunnen worden met medicatie, terwijl de natuur zoveel te bieden heeft!”

 Hoewel wat gechargeerd, had hij een punt. De natuur heeft inderdaad in veel gevallen een oplossing. De boer legde me uit dat er stuifmeel in honing zit waardoor je je lichaam op een natuurlijke manier kan laten wennen aan de lokale boom- en graspollen. Hij adviseerde me dagelijks een theelepeltje lokale honing te nemen. Het proces dat hij beschrijft lijkt op desensibilisatie; een behandeling waarbij allergenen, in dit geval pollen, worden toegediend. Het idee is dat het lichaam steeds minder heftig reageert op de allergenen. De therapie kan enkele jaren duren en werkt voor sommige mensen heel goed, voor anderen niet. Het effect van lokale honing bij hooikoorts klachten is niet wetenschappelijk onderzocht, maar zo eenvoudig en zonder bijwerkingen – I am in!

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen