• Voeding
  • Gewijzigd op 14 augustus 2019

Voorbereiden op de Zuiderzee Klassieker

Bij de beste voorbereiding krijg je voedingstips van één van de beste sport-diëtisten: Titia van der Stelt. Ze begeleidt onder andere Tom Dumoulin en andere profwielrenners.
Voorbereiden op de Zuiderzee Klassieker

De Maag Lever Darm Stichting organiseert op zaterdag 28 september 2019 de Zuiderzee Klassieker. Een fietstocht waarmee geld wordt ingezameld voor meer onderzoek naar darmkanker en andere spijsverteringsziekten, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en coeliakie. Aan de Zuiderzee Klassieker doen jaarlijks meer dan 1.000 fietsers mee, die samen elk jaar ruim 200.000 euro binnenfietsen. Maar de Zuiderzee Klassieker fiets je niet zomaar uit. 

Is een goede voorbereiding écht het halve werk?

De uitspraak “een goede voorbereiding is het halve werk” geldt naast trainen óók voor voeding. Zorg dat je van te voren precies weet welke voeding aanwezig is tijdens de tocht en wat je dus extra nodig hebt. Titia tipt: “Maak bijvoorbeeld een overzicht welke voeding je op welke rustposten krijgt.” Voorbereiden wat je meeneemt en wanneer je iets eet of drinkt onderweg is een belangrijk onderdeel van de tocht, mensen vergeten dit vaak.

Witte pasta voor een toertocht achterhaalt? 

“Een flink bord witte pasta met kaas en tomatensaus is een beroemde maaltijd ter voorbereiding op duursport. Persoonlijk zou ik dit als ontbijt zeker niet aanraden. Wil je dit de avond van te voren eten? Laat de kaas dan achterwege. Dit omdat kaas behoorlijk vet is en vetten vertragen de opname van koolhydraten. Ook is het beter om volkorenpasta te nemen met wat groenten erbij, dit bevat namelijk meer koolhydraten. Wat kun je dan wel eten als ontbijt? Ik adviseer om gewoon een ontbijt te eten dat je al kent. Dit ontbijt kan wel wat groter zijn dan wat je gewend bent, maar overdrijf niet.” . 

De grootte van het ontbijt hangt natuurlijk ook af van de afstand die je fietst. Titia’s ultieme ontbijt: "Veel koolhydraten! Bijvoorbeeld volkorenbrood met zoet beleg, zoals jam en honing of een bord havermout met wat fruit erdoor. Zo krijg je ook nog eens veel vezels binnen wat ervoor zorgt dat je langer verzadigd blijft. Overeet jezelf niet, zodat je al misselijk aan de tocht begint en de eerste paar uur geen honger hebt. Als je de dagen voor de tocht goed koolhydraatrijk eet, dan zijn al je ‘voorraden’ wel aangevuld en sluit ieder ontbijt, zolang het koolhydraten bevat, goed aan." 

Wat is de beste tijd voor mijn ontbijt?

“Je kunt het beste tussen de 1,5 en 3 uur van tevoren ontbijten, dit is afhankelijk van de grootte van het ontbijt. Ben je een grote eter? Eet dan 3 uur voor de tocht. Mocht je niet zo veel op kunnen als ontbijt, eet dan 1,5 uur voor de tocht.”

Wat is de meest gemaakte fout onder wielrenners? 

Titia ziet in haar dagelijkse werk veel wielrenners. Ze vertelt: “De meest gemaakte fouten die ik sporters zie maken tijdens de voorbereiding is dat ze aan álles denken, behalve aan voeding. Ook letten veel sporters erg op wat hun medesporters doen. Een bekend voorbeeld hiervan is dat iemand voor het eerst een halve marathon rent, en de dag van tevoren hoort dat hij een gelletje moet nemen tijdens het hardlopen. Hier heeft hij nooit mee geoefend. Als je dit dan ineens neemt tijdens een wedstrijd, ken je de smaak en structuur niet. En dat kan voor vervelende gevolgen zorgen, zoals misselijkheid, krampen of diarree."

En zorg ervoor dat je onderweg goed blijft eten om te voorkomen dat er tekorten ontstaan. Anders raak je door je koolhydraatvoorraad heen en als je dat niet goed aanvult, bestaat het gevaar dat je de man met de hamer tegenkomt.

Een allerlaatste beste voorbereidingstip? 

De beste tip die ik kan geven: "Begin met goed nadenken over je voeding. Bedenk hoe je je de dagen ervoor voorbereidt en wat je gaat meenemen". Zo kun je ook alvast trainen met producten die je gaat gebruiken en keuzes die je maakt tijdens de tocht. 

Samen fietsen voor meer onderzoek

Je kunt je als team of individu voor €31,50 (€34,50 voor niet-NTFU-leden/FietssportPLus) inschrijven. Met jouw deelname steun je de Maag Lever Darm Stichting die geld inzamelt voor meer wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten, zoals darmkanker, alvleesklierkanker, de ziekte van Crohn en PDS. Doe je mee? Meld je dan nu aan voor de Zuiderzee Klassieker.

Dit interview is eerder gepubliceerd door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met I’m a Foodie.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant