Voeding Gewijzigd op 16 september 2020

Serotine maakt je blij en gemotiveerd

Het hormoon maakt je blij, maar zorgt ook voor een goed geheugen en slaappatroon, een normale bloeddruk en het regelt je lichaamstemperatuur. Maar nog belangrijker, het zorgt mede voor goede fietsprestaties.

Serotine maakt je blij en gemotiveerd

Als je een tekort hebt aan serotonine kun je je echt heel slecht voelen en heb je zelfs geen zin meer om te fietsen. Je kunt er depressief van worden als het hormoon totaal wegzakt. Mocht je toch gaan fietsen, kun je je futloos voelen en heb je snel allerlei pijntjes. Dat komt, omdat je pijngevoeligheid verhoogd is door een tekort aan serotonine. Ook kun je last hebben van slapenloosheid en stemmingswisselingen. En als het erger en erger kun je huidklachten of paniekaanvallen krijgen. 

De aanmaak van serotine

Belangrijk dus om je serotonine goed te houden. Serotonine wordt aangemaakt door een eiwit, het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan zit in volkoren rijst, pitten en zaden, bananen, kikkererwten, chocolade en melkproducten. Het is voor je lichaam een heel gedoe om van tryptofaan serotonine te maken en uiteindelijk melatonine voor een goede slaap. 

"Een goede darmwerking speelt daarbij een belangrijke rol"

De darmwerking is niet alleen belangrijk voor de vertering en goede opname van de tryptofaan uit voeding, maar ook omdat het maag-/darmkanaal serotonine aanmaakt. De serotonine is enorm belangrijk voor een goede werking van de darmen, zoals afgifte van spijsverteringsappen. Dus onderschat je darmen niet bij de afgifte van serotonine. Veel depressieve gevoelens ontstaan dan ook door slechte darmen. 

Ook je schildklier moet in balans zijn. Bij bepaalde schildklierziektes en grote stress zal deze altijd trager werken wat naast een onstabiele suikerspiegel, door teveel witte bloem en snelle suikers, zeer nadelig is voor omzetting van 5-HTP naar serotonine.  

Hoe herken je of je een tekort aan serotine hebt?

Wat kan je zelf doen?

Irene Lelieveld

Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen