Recept: Moussaka met courgette

Dit gerecht kun je een dag van tevoren maken. Handig als je na een lange rit geen zin hebt om te koken, maar toch snel een Griekse ovenschotel op tafel wil toveren. Salade erbij en klaar.

Recept: Moussaka met courgette

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen 
 

  • 2 grote courgettes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 400 gram rundergehakt (of vegan gehakt)
  • 1 eetlepel kaneel, 
  • zout en peper
  • 100 gram geraspte kaas (of vegan kaas)
  • olijfolie

Voor de béchamelsaus

  • 4 eetlepels boter
  • 4 eetlepels bloem
  • ½ liter melk (rijstmelk)
  • 3 eieren
  • 50 gram geraspte kaas (of vegan kaas) 

Aan de slag met de moussaka

  • Neem een ovenschaal en smeer deze in met olijfolie
  • Leg er plakjes courgette in
  • Snij de ui klein en bak ze in olijfolie
  • Rul het gehakt hierin mee
  • De tomatenpuree, kaneel en geraspte kaas erbij mengen
  • Proef even, voeg naar smaak meer kaneel, zout of eventueel peper bij
  • Leg dit mengsel op de courgetteplakjes
  • Bedek het gehaktmengsel weer met een laagje courgetteplakjes 

Aan de slag met de béchamelsaus

  • Neem een schone pan
  • Smelt de boter (niet bruin)
  • Haal het van het vuur
  • Roer het meel erdoor tot een meelbal ontstaat
  • Zet de pan weer op het vuur en doe langzaam de melk erdoor tot alles is opgelost
  • Haal de pan weer van het vuur af en roer de eieren en geraspte kaas er goed door 
  • Pan weer terug op het vuur en even doorkoken tot een dikke gelijkmatige saus is ontstaan
  • Dit mengsel bovenop de courgetteplakjes draperen

Oven voorverwarmen op 200 graden en de moussaka 35 minuten bakken. Je kunt het meteen eten of bewaren in de koelkast. Warm het op en serveer er een Griekse fetasalade bij. Eet smakelijk!