• Voeding
  • Gewijzigd op 6 januari 2017

Pieken met cacao?

Chocolade maakt verliefd zegt men en het is goed voor hart en bloedvaten. Doet het ook iets goeds voor onze fietsprestatie?
Pieken met cacao?

Als je kijkt naar beschikbare sportvoeding dan zien we maar weinig producten met chocoladesmaak, op de sportrepen na die gepaard gaan met een dun laagje chocolade. Meer dan een dun laagje is ook zeker niet handig, want chocolade bevat relatief veel vet en dit remt de maaglediging, waardoor de energie trager beschikbaar komt voor het lichaam. Zolang voedsel in de maag zit, kan het ook omhoog komen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het hoge aandeel vet in chocola geeft een vol gevoel in de maag en remt daardoor de eetlust. Zo zou je, als je tijdens een toertocht alleen maar chocola naar binnen zou werken, juist een tekort aan koolhydraten in de spieren kunnen ontwikkelen.

Doping?

Onderzoekers van de Kingston University in Engeland hebben ontdekt dat wielrenners en andere sporters hun prestatievermogen kunnen verbeteren als ze gedurende twee weken elke dag veertig gram pure chocolade eten. Ze vervingen hun gebruikelijke dessert door de chocolade, waardoor hun dagelijkse inname van energie constant bleef. De onderzoekers vermoeden dat pure chocolade de prestaties verbetert, doordat het de concentratie stikstofmonoxide in de bloedbaan verhoogt.

Zo lang de dagelijkse voeding er niet onder leidt en daarnaast voldoende koolhydraten bevat, kan een stukje chocolade geen kwaad. Het eten van een kleine hoeveelheid pure chocolade elke dag verkleint zelfs de kans op hart- en vaatziekten, maar dat doet sport, weinig stress en gezond eten ook.

Lees hier meer over het Britse onderzoek over het effect van 40 gram pure chocolade per dag.

 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant