• Voeding
 • Gewijzigd op 7 januari 2021

Ontgift je lichaam na de feestdagen

De decembermaand is een gezellige maand met veel en lekker eten. Je bent minder actief, dus de kilo’s kunnen eraan vliegen. Daarom gaan we na de feestdagen er weer gezond tegenaan met een 10-daagse ontgiftingskuur. Hoe doe je dat?
Ontgift je lichaam na de feestdagen

In januari vallen we weer af en gaan de suikerspiegel en ons lichaam weer in balans brengen met gezond en verantwoord voedsel. Toch? Het lichaam is namelijk elke dag bezig om te herstellen, ontgiften en je gezond te houden, maar je kunt het zeker een handje helpen met gezond voedsel. De lever is een heel belangrijk orgaan bij dit proces en die geven we extra aandacht. 

Ook de longen, darmen (veel drinken en vezels eten), huid (scrubben en sauna), nieren (veel water drinken) en de lymfestroom (veel bewegen) werken hard mee om je lichaam te ontdoen van allerlei afvalstoffen. 

"Weet jij welke afvalstoffen je dagelijks binnen kunt krijgen? "

Via luchtvervuiling, bespoten voedsel, bewerkt voedsel, te veel dierlijk voedsel, alcohol en chemische stoffen in bijvoorbeeld verzorgingsproducten komen vele afvalstoffen in je lichaam terecht. Bepaalde klachten kunnen zelfs een signaal zijn dat het lichaam hulp nodig heeft bij het ontgiften, zoals vermoeidheid, minder energie, gewichtstoename, minder levenslust, minder goed kunnen concentreren, huidklachten en vocht vasthouden. Bij twijfel raadpleeg altijd eerst je huisarts!

Plan van aanpak ontgiftingskuur

Het is niet de bedoeling dat het een heel gedoe gaat worden om weer in balans te komen; gewoon gezond eten met extra aandacht aan de leverontgifting. Een 10-daagse ontgiftingskuur houdt in dat je

 • De eerste drie dagen koffie, suiker, alcohol, chocolade, snoep, koek, rood vlees, fabrieksvoedsel (alle kant-en-klaar-producten) afbouwt.
 • Tien dagen lang alles vers en biologisch eet en alles zelf bereidt.
 • Elke dag een uur beweegt, maar niet te actief. Rustige fietstochten, een rustige spinning of wandelen is voldoende. De lymfestroom wordt dan geactiveerd, wat ook ontgiftend werkt.
 • Op tijd naar bed gaat en acht uur slaapt, tussendoor rust neemt en even geen extra sociale dingen plant.
 • Tegen het einde van de schoonmaak lekker naar de sauna gaat. Vooral het afkoelen in koud water is extra goed voor de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen.
 • Chemische stoffen vermijdt, zoals tandpasta, bodymilk en alles wat je op je huid smeert. Let verder op chemische geuren; de lever moet dit allemaal opruimen. Ik zeg altijd: wat je niet kunt eten, smeer je ook niet op je lichaam. 

Zeven dagen na het afbouwen pas je onderstaande tips toe (geldt ook voor de eerste drie dagen, maar nog niet te extreem)

 • Drink elke dag op de nuchtere maag een glas lauw water met drie eetlepels citroensap. 
 • Drink drie keer per dag een groot glas water, vijftien minuten voor de maaltijd.
 • Drink dagelijks een halve liter mariadistelthee,  brandnetelthee of paardenbloemthee om je lever en bloed te ontgiften. Voor de nieren kies je voor guldenroedethee. De verschillende theesoorten mag je mengen of zoek naar een lever- en niercombinatie thee. Laat het lang trekken, zeker vijf tot tien minuten (mag je koud drinken). 
 • Eet twee keer per dag 200 gram groenten, tussen de middag en bij je avondeten. Bijvoorbeeld verwerkt in soep, salade, groene smoothie of roerbakgroenten. Hier kun je noten, ei, vis, kip of een volkoren boterham bij eten.
 • Eet twee stuks fruit en dagelijks een handje ongebrande en ongezouten noten.

Ontwenningsverschijnselen zijn te verwachten, dus houd daar rekening mee. Rustig afbouwen is belangrijk. Hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ontstaan, maar nemen na een paar dagen wel weer af. 

/img
Irene Lelieveld
Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant