Voeding Gewijzigd op 7 januari 2021

Ontgift je lichaam na de feestdagen

De decembermaand is een gezellige maand met veel en lekker eten. Je bent minder actief, dus de kilo’s kunnen eraan vliegen. Daarom gaan we na de feestdagen er weer gezond tegenaan met een 10-daagse ontgiftingskuur. Hoe doe je dat?

Ontgift je lichaam na de feestdagen

In januari vallen we weer af en gaan de suikerspiegel en ons lichaam weer in balans brengen met gezond en verantwoord voedsel. Toch? Het lichaam is namelijk elke dag bezig om te herstellen, ontgiften en je gezond te houden, maar je kunt het zeker een handje helpen met gezond voedsel. De lever is een heel belangrijk orgaan bij dit proces en die geven we extra aandacht. 

Ook de longen, darmen (veel drinken en vezels eten), huid (scrubben en sauna), nieren (veel water drinken) en de lymfestroom (veel bewegen) werken hard mee om je lichaam te ontdoen van allerlei afvalstoffen. 

"Weet jij welke afvalstoffen je dagelijks binnen kunt krijgen? "

Via luchtvervuiling, bespoten voedsel, bewerkt voedsel, te veel dierlijk voedsel, alcohol en chemische stoffen in bijvoorbeeld verzorgingsproducten komen vele afvalstoffen in je lichaam terecht. Bepaalde klachten kunnen zelfs een signaal zijn dat het lichaam hulp nodig heeft bij het ontgiften, zoals vermoeidheid, minder energie, gewichtstoename, minder levenslust, minder goed kunnen concentreren, huidklachten en vocht vasthouden. Bij twijfel raadpleeg altijd eerst je huisarts!

Plan van aanpak ontgiftingskuur

Het is niet de bedoeling dat het een heel gedoe gaat worden om weer in balans te komen; gewoon gezond eten met extra aandacht aan de leverontgifting. Een 10-daagse ontgiftingskuur houdt in dat je

Zeven dagen na het afbouwen pas je onderstaande tips toe (geldt ook voor de eerste drie dagen, maar nog niet te extreem)

Ontwenningsverschijnselen zijn te verwachten, dus houd daar rekening mee. Rustig afbouwen is belangrijk. Hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ontstaan, maar nemen na een paar dagen wel weer af. 

Irene Lelieveld

Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen