• Voeding
  • Gewijzigd op 3 maart 2022

Het feestdagendieet: 8x tips

Een nieuw jaar start met goede voornemens. Bijvoorbeeld meer bewegen of het veranderen van slechte eetgewoonten. Waarom begin je niet alvast tijdens de feestdagen? Een periode waarin de verleiding van vetten en suikers om iedere hoek schuilt.
Het feestdagendieet: 8x tips

1. Kwaliteit boven kwantiteit

Probeer te genieten van de dingen die je echt lekker vindt. Op die manier komen de smaken van culinaire hoogstandjes veel meer tot hun recht en ga je beseffen dat het niet de hoeveelheden zijn die bepalen of een maaltijd al dan niet geslaagd is.

2. Eet rustig

Eet op je gemak je bord leeg, het is geen wedstrijd. Door langzamer te eten, heeft de verzadigingsreflex (die via centrale sturing in de hersenen ontstaat als gevolg van maaguitzetting) rustig de tijd om zich te manifesteren.

Wanneer we snel eten, loopt deze verzadigingsreflex vaak achter en dit is een belangrijke oorzaak van overdadige calorie-inname. Probeer te luisteren naar je lichaam: aanvoelen wanneer je verzadigd bent en stoppen wanneer dit het geval is.

"Te snel eten is een belangrijke oorzaak van overdadige calorie-inname"

3. Neem kleine hapjes

Neem kleine hapjes en kauw deze goed om van het smakenpallet te kunnen genieten.

4. Maak je bord leeg

Schep je bord niet te vol en zorg voor een mooie bordschikking. Het oog wil ook wat en dit zal je stimuleren om rustig te eten en volop te genieten van het uitzicht. 

5. Eet groenten

Groenten zijn rijk aan vezels en zullen je dan ook sneller een verzadigd gevoel geven. Daardoor zit je sneller vol en is er minder plek voor ongezonde dingen. Een flinke lepel boontjes is immers gezonder dan die chocolademousse die op het eind wordt geserveerd.

6. Wees eerlijk

Eet nooit producten die je eigenlijk niet zo lekker vindt, puur uit beleefdheid. Dit is zonde van de extra calorieën.

7. Hanteer een gezond eetpatroon

Een gezond, gevarieerd en constant eetpatroon is belangrijk. Probeer te voorkomen dat je met een hongergevoel aan een feestmaaltijd begint: eet daarom overdag reeds een toereikende hoeveelheid vezelrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volkoren graanproducten. Ook een soep vóór de maaltijd kan de maag alvast wat vullen.

8. Drink voldoende

Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is het drinken van voldoende water. Naast de aangeboden alcoholische dranken (bij voorkeur maximaal drie eenheden) kun je water drinken. Enerzijds kan dit helpen het verzadigingsgevoel te stimuleren. Anderzijds is het ook van belang om voldoende gehydrateerd te blijven, aangezien alcohol een vocht afdrijvend effect heeft. Je wil natuurlijk niet aan je volgende training beginnen met een vochttekort in je lichaam. Dit is ongunstig voor je inspanning.

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elk kwartaal ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant