• Voeding
  • Gewijzigd op 12 juni 2020

De kracht van fruit

Voor elke sporter is fruit een aanrader voor je energie, weerstand en conditie. Dat een banaan eten tijdens je tocht extra energie geeft, is bekend. Maar elke fruitsoort heeft zo zijn eigen kracht. Een goede afwisseling is dan ook van belang.
De kracht van fruit

Iedereen weet dat fruit enorm belangrijk en gezond voor ons is. Toch eten we er niet genoeg van blijkt uit menig onderzoek. Eet jij dagelijks twee stuks fruit? Fruit is een bron van gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en vezels. Onmisbaar dus voor jouw gezondheid. Elke fruitsoort heeft zo zijn eigen effecten op jouw gezondheid. 

Ananas

Vol vitamine C, mangaan, koper. Ook bevat ananas bromelaïne, een enzym dat gunstig is voor de spijsvertering omdat het eiwit spitst. Ananas verbetert hart- en bloedvaten en werkt ontstekingsremmend.

Appel

Vol met vitamine B1, B2, B6, C en E en mineralen als calcium, magnesium en kalium. Ook bevat het pectine en vezels die een positief effect hebben op je bloedsuikerspiegel en cholesterol.

Banaan

Bron van B6, mangaan, vitamine  C, kalium, magnesium en vezels. Bevat veel antioxidanten die het lichaam beschermen. In banaan zit ook catechine, dat positief werkt bij hart- en vaataandoeningen, dopamine en veel l-tryptofaan (een aminozuur). Banaan werkt op een positief gevoel in je lichaam. Verder ondervinden je bloeddruk en hart en bloedvaten veel voordelen bij het eten van bananen.

Blauwe bessen

Bevatten veel vitamine K, mangaan, vitamine C, koper en vezels en heel wat flavonoïden. Flavonoïden zijn zeer krachtige antioxidanten. Blauwe bessen zijn goed voor je cholesterol, bloeddrukverlagend en werken ook positief op hersenen en darmen. 

Kiwi

Rijk aan vitamine C en bevat luteïne en zeaxanthine, die zeer goed voor je ogen zijn. Ook zit in kiwi serotonine, voor een positief gevoel en een gezonde nachtrust. Werkt tegen ontstekingen, is goed voor je ademhaling, spijsvertering en bloeddruk.

Positieve werking op je darmen

De vezels in fruit zijn gunstig voor je darmen. Oplosbare vezels zijn nuttig om je ontlasting smeuïg te maken. Deze zitten vooral veel in appels. Onoplosbare vezels voeden je darmflora. Deze zitten ook in appels, maar ook in citrusfruit, pruimen, bessen en peren.

"Heb je snel last van je darmen als je fruit eet, dan kan dat komen doordat je een enzym mist dat fructose in fruit splitst"

Hierdoor kun je een opgeblazen gevoel krijgen en extra winden laten. Als dat je bekend voorkomt, eet dan voor je training geen fruit en neem iets anders mee voor onderweg. Belangrijk is om eerst je darmconditie weer op peil te krijgen. Vaak is er een onderliggend probleem dat opgelost moet worden om weer goed te kunnen verteren. 

Tijdens je rit is het verstandig om dadels en bananen mee te nemen. Die bevatten veel calorieën en verhogen de suikerspiegel iets, waardoor je er veel energie van krijgt. Last van spierpijn? Kies dan voor blauwe bessen, granaatappel, sinaasappelsap, kersensap of watermeloen.

Als je op zoek bent naar fruit dat vochtafvoerend werkt, neem je ananas, appel, watermeloen, grapefruit en peer. Deze vruchten stimuleren de nieren. Als je fruit verwerkt in een smoothie, zorg dan dat je ook kauwt op je smoothie, want in de mond begint de vertering.

Check ons recept voor een heerlijke smoothie als basis voor een lange rit.

Fruitsap mist vezels, met als gevolg dat de suikers meteen worden opgenomen en de bloedsuiker verhogen. Sappen zijn dus vooral handig vooraf én tijdens het fietsen. Fruit geeft je een energieboost!

Irene Lelieveld
Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant