• Training
  • Gewijzigd op 17 mei 2018

Tips van Fabian Cancellara!

Train je voor een lange toertocht zoals Limburgs Mooiste? Fabian Cancellara geeft je trainingstips waarmee je effectiever naar je doel kunt toewerken.
Tips van Fabian Cancellara!

Spartacus was in het Olympisch Stadion in Amsterdam bij de aftrap van het zomerseizoen van het Zwitserse verkeersbureau. We vroegen de meervoudig winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen naar zijn trainingsadviezen. Hoe train je voor een lange toertocht, bijvoorbeeld de rode route van 180 km in Limburgs Mooiste?

"Je moet eerst een fundament leggen"

Cancellara benadrukt het belang van het bouwen aan een goede basis met duurtrainingen. Intervaltrainingen zijn volgens de Zwitser pas in een later stadium echt effectief. “Als je een huis bouwt, moet je eerst het fundament leggen, vervolgens bouw je de muren en dan pas het dak. Zo is dat ook met training. Als je alleen in het weekend gaat knallen met je vrienden, bouw je eigenlijk alleen een dak”, aldus Spartacus.

De mooiste

Hij vertelt over zijn eerste grote overwinning tijdens het WK tijdrijden bij de junioren in Valkenburg 1998 en de mooiste overwinning uit zijn carrière: de individuele tijdrit van de Olympische Spelen van 2016 in Rio, waar hij ‘onze’ Tom Dumoulin verslaat.
“Ik kon die dag op het podium mijn carrière van zestien jaar afsluiten. Jammer natuurlijk voor Tom, maar voor mij was het fantastisch.”

"Ik daag jullie uit!"

En nu? Spartacus over zijn leven na het beëindigen van zijn carrière: “Ik ben ook gewoon een vader die zijn kinderen naar school brengt, werkafspraken heeft en tijd moet vinden om te trainen. Dat is zo nu en dan best lastig”, zei hij tijdens de presentatie in de catacomben van het Olympisch Stadion. “Ik daag mezelf uit om tijd te vinden om te trainen. Maar ik daag jullie ook uit!”, voegt hij daaraan toe.

Chasing Cancellara

De Zwitser houdt zich tegenwoordig bezig met de organisatie van zijn eigen evenementenreeks: Chasing Cancellara. Deelnemers kunnen op verschillende wereldplekken zoals Abu Dhabi, Mallorca en uiteraard Zwitserland een krachtmeting aangaan met Spartacus op afgesloten wegen.

“Ik wilde iets anders opzetten dan fietsers gewend zijn”, zegt Cancellara. “Een korte, intense uitdaging. Want iedereen houdt van uitdagingen. Of je nu voor het eerst fietst of duizenden kilometers aflegt.” Meer info vind je hier

Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant