• Training
  • Gewijzigd op 9 februari 2023

Test: Coplate rockerplate voor indoor fietstrainer

Fiets je regelmatig op een indoor fietstrainer? Dan is de bewegende BIKEACCES Coplate kantelplaat zeker wat voor jou. Deze rockerplate maakt indoor fietsen realistischer, comfortabeler en minder belastend is voor je fietsframe. Een uitgebreide test.
Test: Coplate rockerplate voor indoor fietstrainer
Test: Coplate rockerplate voor indoor fietstrainer
Indoor fietsen heeft veel voordelen: je kunt het op ieder gewenst moment doen en dankzij virtuele fietsplatformen als Bkool kun je overal ter wereld trainingsritten maken. Binnen jezelf in het zweet trappen heeft ook een nadeel: het is een stuk statischer, omdat je fietst vast zit. Hierdoor voelt het minder natuur aan dan buiten een rondje maken. Een rockerplate, kantelplaat in goed Nederlands, biedt uitkomst. 

Als fanatiek indoor fietser stond ik dan ook te trappelen om de Coplate van het Nederlandse Bikeacces te testen.

Wat is een kantelplaat?

Een kantelplaat is een apparaat waarop een fietstrainer kan worden gemonteerd en bestaat uit een of meerdere multiplex platen. Bij de Coplate-kantelplaat zijn twee platen met elkaar verbonden door middel van kantelrubbers en rubberen luchtballen. Deze constructie zorgt ervoor dat een fietstrainer meer zijwaartse bewegingsvrijheid krijgt. Dit is niet alleen een stuk minder belastend voor je fietsframe, maar zorgt ook voor een realistischer fietsgevoel tijdens het fietsen. Dit effect is zelfs nog groter als je uit het zadel gaat om virtueel te sprinten of een virtuele helling te bedwingen.

"Dit is niet alleen een stuk minder belastend voor je fietsframe, maar zorgt ook voor een realistischer fietsgevoel tijdens het fietsen"

De eerste Coplate zag overigens in 2014 het daglicht. Co Boone, een amateurwielrenner die ‘s winters vaak op de Tacx zat, kwam op het idee toen tijdens een van zijn indoorritjes de achterkant van zijn aluminimum frame afbrak. Hij ging met houten platen, ballen en wat bouten en moeren aan de slag en fabriceerde zo zijn eerste schommelplaat.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en maakt de Coplate gebruik van twee rubber luchtballen met een vulventiel in de bovenkant van de bovenste plaat. Hierdoor kun je als fietser zelf de kantelhoek van de plaat instellen. 

Zelf in elkaar zetten

Genoeg gepraat. Tijd om aan de slag te gaan. De eerste stap is de Coplate in elkaar te zetten. Gelukkig leest de handleiding van de kantelplaat als een handleiding van de IKEA. Alles is netjes opgesomd met begrijpelijk korte instructies en afbeeldingen. Na een ruim half uur sleutelen, passen en meten had ik de kantelplaat in elkaar en aangekoppeld aan mijn Wahoo Kickr v5 fietstrainer met Kickr Climb. 

De belangrijkste en laatste stap voordat je de kantelplaat van Bikeacces kan gebruiken is het oppompen van de twee rubberballen met de bijgeleverde luchtpomp. Het oppompen van de ballen is nodig om de bovenste plaat waterpas en stabiel te krijgen. De luchtballen kunnen zachter of harder worden opgepompt zodat je zelf kan bepalen hoeveel speling de kantelplaat geeft tijdens het fietsen.

Eerste impressie

De eerste rit op de kantelplaat was heerlijk, maar ook wennen. Vooral de balans vinden en het actief gebruik maken van mijn core-spieren, was iets wat voorheen niet nodig was op mijn fietstrainer zonder kantelplaat. 

"De eerste rit op de kantelplaat was heerlijk, maar ook wennen"

Na een aantal ritten virtueel fietsen op Bkool met de kantelplaat voelde de beweging al natuurlijker aan. Helemaal toen ik de luchtballen nog wat extra op had gepompt waardoor de bewegingen iets werden afgezwakt. Wat ik na verloop van tijd ook merkte, was dat mijn zitvlak tijdens en na het fietsen minder pijnlijk aanvoelde. 

Staand sprinten was met de juiste core-spier inspanning goed te doen. Staand klimmen vergde wel enige oefening, dus ook zweetdruppels. Gelukkig is de toplaag van de plaat gehuld in een zweetproef jasje. Na gebruik afvegen en klaar is Kees.

Waarom een kantelplaat?

Waarom zou je een kantelplaat gebruiken? Ik noem 3x redenen zijn: meer comfort, beter gebruik van je core-spieren en realistischer fietsgevoel. Wat wil je nog meer?

Rijden op een kantelplaat biedt in de eerste plaats meer comfort tijdens het virtueel fietsen. Doordat een fietstrainer niet meebeweegt tijdens het fietsen, zal je binnen eerder zadelklachten dan buiten hebben. Bij een kantelplaat is de positie flexibel en beweegt het geheel zijwaarts mee – tot een hoek van 20°. Hierdoor ervaar je minder druk op je bekken en heb je meer bewegingsvrijheid tijdens het fietsen.
 
Je core verstevigen? Check deze oefeningen.

Daarnaast vergt een statische fietstrainer weinig energie om je evenwicht te bewaren. Een bewegende kantelplaat dwingt je om je core-spieren, oftewel rompstabiliteit, te gebruiken. Om in balans te blijven moet je deze core-spieren aan het werk zetten. 

Meer informatie

Ben je na het lezen van mijn ervaringen benieuwd of de Coplate wat voor jou is? Kijk dan eens op www.bikeacces.com. Prijs: vanaf 208 euro.

Handig om te weten: de Coplate kan gebruikt worden voor fietstrainers van bekende merken als  Tacx, Wahoo, Elite en Bkool. 

Daarnaast levert Bikeacces ook doe-het-zelf sets om elke willekeurige ander fietstrainer van een kantelplaat te voorzien. Dit is inclusief een uitgebreide handleiding en exclusief boven- en onderplaat en voorwielverhoger. 

 
Rim Sluijs
Door Rim Sluijs

Verslaafd aan cyclos & mountainbike marathons. Organisator van fietsevenementen buiten en op BKOOL. Droomt van een eigen B&B in de bergen, maar beperkt deze droom nu tot jaarlijkse campertrips naar de bergen.

Dit vind je misschien ook interessant