Training Gewijzigd op 5 januari 2020

Start met veldrijden

Met je kromme stuur een uur lang snoeihard door de modder scheuren, dat is veldrijden of cyclocross. Duik jij deze winter het veld in? Lees dan de 3x tips van oud-wereldkampioen Richard Groenendaal.

Start met veldrijden

Het cyclocross-seizoen duurt grofweg van oktober tot en met februari. Het is de ideale manier om je conditie op peil te houden of je klaar te maken voor volgend wegseizoen. Tijdens een cyclocross-wedstrijd rijd je enkele rondes op een onverhard parcours. Een wedstrijd waar alle elementen van het veldrijden in terugkomen is de Citadelcross in Namen (België). Het parcours bevat pittige klimmen, steile afdalingen, schuine kantjes, trappen en scherpe bochten die je stuurvaardigheden op de proef stellen. Eind december verkenden we samen met Specialized en Richard Groenendaal het uitdagende parcours. De oud-wereldkampioen gaf ons een aantal tips om geen modderfiguur te slaan:

Tip 1: Bandenspanning

Je fiets krijgt te maken met moeilijke omstandigheden. Zorg dat je materiaal in orde is: controleer of alles goed vastzit, je remmen functioneren én of je de juiste banden hebt gemonteerd. Elk parcours vraagt om een ander profiel. De Citadelcross is modderig, maar de onderlaag hard en vol stenen en wortels. We monteren een setje tubeless Terra’s. Deze banden hebben puntige noppen die zich stevig ingraven op modderpacoursen en bakken met grip bieden. Groenendaal adviseert 1,8 bar (ik weeg 77 kg) in de banden te pompen: “De kans op lekrijden wordt lager en door de hogere bandenspanning zak je dieper de modder in, waardoor je meer grip en balans hebt.”

Specialized Terra's bieden grip in modderige omstandigheden.

Tip 2: Schuine kanten

Een van de moeilijkste beproevingen in de cross is het rijden van schuin aflopende kantjes. Wanneer je zo’n schuin aflopend pad nadert, kijk dan goed voor je uit, kies het meest ideale spoor, blijf rollen en vertrouw op je banden. “Om balans te houden, geef je druk op het buitenste pedaal, laat je de buitenste schouder afhangen en houd je je fiets zoveel mogelijk recht. Ik ga altijd met één voet uit het pedaal, zodat ik kan corrigeren als ik de grip dreig te verliezen”, vertelt Groenendaal.

Voetje los op schuin aflopende paden.

Tip 3: Afdalen 

Waar je op de mountainbike kunt vertrouwen op brede sloffen en vering, vraagt afdalen op de crossfiets meer van je techniek. “Houd je voeten vastgeklikt in de pedalen en verplaats je gewicht naar achteren", adviseert Groenendaal. “En als je het niet vertrouwt, ga je onder in de beugels. Je hebt dan meer controle.”

Gewicht naar achter, onder in de beugels.

Bart van de Vossenberg

Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen