• Training
  • Gewijzigd op 21 juni 2024

Rijtechniek: Kijken

Bij rijtechniek draait het onder andere om je houding en fietsbeheersing. Maar ook om een goede inschatting van het pad dat voor je ligt!
Rijtechniek: Kijken

Je ogen zijn misschien wel hét belangrijkste instrument om technische secties vlot te overwinnen. Je kunt er namelijk mee in de toekomst kijken: door vooruit te kijken weet je welke obstakels je kunt verwachten, en in welke richting je moet sturen. Want vloeiend rijden kan alleen als je een goede fietsbeheersing kunt combineren met een scherpe blik.

Maar kijk dan niet naar de eerste meters voor je wiel. Dat is namelijk het stuk pad waar je al praktisch bent. Een obstakel moet je zien aankomen om het met vertrouwen tegemoet te rollen, en een bocht vereist enige ruimte om in te zetten. Dus wen jezelf aan om continu ver vooruit te kijken!

Scannen en uitstippelen

Een rijder met de eerdergenoemde ‘scherpe blik’ scant continu het pad, en maakt daarbij inschattingen van risico’s en mogelijkheden. Aan de hand daarvan stippelt hij zijn lijn uit. Tegen de tijd dat zijn banden op punt A zijn aangekomen, is hij met zijn aandacht al bij punt F, met het vertrouwen dat hij de tussenliggende meters goed heeft ingeschat en dat de banden hun weg zullen vinden op de gekozen lijn.

Hoe verder, hoe beter

En hoe verder je vooruitkijkt, hoe beter. De uitspraak “verstand op nul, blik op oneindig” is misschien wat extreem, maar hoe verder je vooruitkijkt, hoe gemakkelijker je hogere snelheden aan kunt. Je hebt namelijk een beter overzicht van wat er voor je ligt, kunt eerder een lijn kiezen, je hebt meer tijd voor bepaalde manoeuvres… En loopt niet meer achter de feiten aan.

Niet remmen maar kijken

Als je het aandurft, is er een interessante oefening om te zien wat je ogen voor je kunnen betekenen. Je hebt op je lokale trails vast wel een plek waar je altijd net iets sneller doorheen zou willen, maar toch vertwijfeld aan de rem trekt. Probeer hier eens bewust verder vooruit te kijken, in plaats in de ankers te gaan. Of het nu om een kombocht gaat, of een rockgarden – vooruitkijken doet wonderen.

Blijven genieten van onze sport

Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS-gebruiker kan de NTFU zich inzetten op het gebied van belangenbehartiging zodat jij nu en in de toekomst kunt blijven genieten van onze sport, op de weg en op de trails.

Voordelen Fietssport PLUS
Michel Romen
Door Michel Romen

Actief op mountainbike en trialfiets. Opgeleid mountainbiketrainer en auteur van het boek Bike Skills, een Nederlandstalig boek over rijtechniek op de mountainbike.

Dit vind je misschien ook interessant