Training Gewijzigd op 17 april 2020

Oproep NTFU: MTB'ers neem geen risico

Het rijden van MTB-route vereist ervaring en technische vaardigheden. Wielersportbond NTFU roept mountainbikers op geen risico's te nemen. Zeker beginners doen er verstandig aan voorlopig geen MTB-routes te rijden.

Oproep NTFU: MTB'ers neem geen risico

Natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen al een aantal weekenden om natuurgebieden te vermijden. Staatsbosbeheer laat weten: “Mensen geven goed gehoor aan de oproep thuis te blijven of in de eigen omgeving een frisse neus te halen.” Toch zien boswachters dat het op mountainbikeroutes drukker dan normaal is: vooral mensen die voor het eerst op een mountainbike stappen.

Draag altijd een helm

Boswachter Rein Zwaan van Staatsbosbeheer: “Er zijn veel beginners die nu het mountainbiken willen uitproberen, soms zelfs zonder helm of met een fiets die niet geschikt is voor het MTB’en. Dat is totaal onverantwoord. Iedereen, dus ook de mountainbiker, moet zo veel mogelijk thuis blijven. Bovendien riskeer je een ongeval en dat kan onze gezondheidszorg op dit moment niet gebruiken.” Casper Dirks van VeiligheidNL onderstreept dit: ““Bereid je goed voor op de sport om letsel te voorkomen. Doe een goede warming-up en kies de juiste bescherming en uitrusting, draag bijvoorbeeld altijd een helm.” 

Tijd voor een nieuwe helm? Lees onze tips.

Houd ruim voldoende afstand

Wielersportbond NTFU vraagt mountainbikers rekening te houden met elkaar. Eric Kuijt namens de NTFU: “Met name op de singletracks kan het snel druk worden. Op deze smalle en slingerende paden kun je elkaar lastig inhalen.” Voor beginnende mountainbikers adviseert Eric: “Laat je niet opjagen door iemand die achter je fietst. Blijf rustig, maar ga wel aan de kant waar dat kan, zodat andere mensen je kunnen passeren.” Wil je iemand inhalen? “Ga niet in het wiel rijden. Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk”, tipt Eric. 

"Houd ruim voldoende afstand, wees geduldig tot je ruimte hebt en bedank vriendelijk."

Volg een clinic

Voor mensen die het mountainbiken willen uitproberen, adviseert NTFU niet zomaar het bos in te gaan. Eric: “Volg een clinic, bijvoorbeeld via Start2Bike, een trainingsprogramma van 4 weken dat de NTFU in september aanbiedt. Daarmee leer je van ervaren instructeurs de belangrijkste vaardigheden van het mountainbiken, krijg je meer plezier in de sport en ga je veilig op pad.”

Start2Bike start in het weekend van 12 en 13 september. Je kunt nu al een gratis en vrijblijvende voorinschrijving doen.  

Rijd behoudend

Mountainbikers doen er verstandig aan behoudend te rijden. Dat betekent:

Dit vind je misschien ook interessant

BKool - Training - sept 22 BKool - Training - sept 22
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen