• Training
  • Gewijzigd op 21 juni 2024

Op souplesse fiets je sneller

Profs halen snelheden waar we als recreant alleen maar van kunnen dromen. Als je de trapbeweging van een profrenner goed bekijkt valt op dat deze heel soepel is. Hierdoor fietsen zij efficiënt en halen ze hogere snelheden. Hoe doen zij dat?
Op souplesse fiets je sneller

De optimale trapfrequentie

Sommige wielrenners hebben het van nature, andere weer niet. Maar gelukkig is het trainbaar. Daar heb je geen vermogensmeter voor nodig. Een cadansmeter is wel een goed ding. Uit allerlei testen en onderzoeken blijkt dat de meest optimale trapfrequentie tussen de 90 en 105 RPM (Revolutions Per Minute, omwentelingen per minuut) ligt. Voor de een is dat 90 RPM, de ander 100. Bij een bergrit met een stijgingspercentage van 8 tot 10% ligt dat wel even anders. Ook daar heeft in de loop van afgelopen decennia wel een verschuiving plaatsgevonden.

"In de jaren ‘ 80 was met 50 tot 60 RPM de berg op stoempen heel gewoon. Sinds eind jaren ’90 is fietsen met een hogere cadans de trend"

Fietsen met een hoge trapfrequentie is beter, omdat je minder kracht gebruikt. Lever je veel kracht, dan heb je ook veel energie (koolhydraten) nodig en daar heb je maar een beperkte voorraad van in je lichaam. Daarnaast heeft een grote krachtsinspanning invloed op de doorbloeding van je spieren, waardoor de aanvoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen minder goed verloopt. Dus ben je een fietser die graag op het grote mes fietst, met 70 rpm, ga dan aan de slag met souplesse training.

Voorbeeld

Training Tijd RPM
Warming-Up 10 minuten 80-85 RPM
Interval (8 minuten, 8 seconde) 40 minuten 80-110 RPM
Cooling-Down 10 minuten 80-85 RPM

Je kunt niet meteen beginnen op 90 rpm als je dat niet gewend bent. Dat kan blessures tot gevolg hebben. Dus bouw het op. Neem daar vier tot zes maanden voor. Bouw je basis RPM op van 80 naar 85, naar 90, naar 95, misschien wel 100 RPM. Tijdens de training versnel je om de 8, 10 of 12 minuten naar 110, 120, 130 of 140 RPM. Je zult gaan merken dat je “natuurlijke”  trapfrequentie omhoog gaat.

Conclusie

Souplesse kun je trainen. Het ‘stoempen’ (alleen de spieren voor fase 2 gebruiken) kun je afleren. Gebruik die cassette achter op je racefiets helemaal en niet alleen de eerste vijf tandwielen. Je hebt immers 9-, 10-, 11- of 12-speed! Een cyclische trapbeweging zorgt ervoor dat je efficienter fietst, beter met je energievoorraad omgaat en daardoor sneller kunt fietsen.

Auteur: Harry Dohmen van The Cycling Expert

Op souplesse fiets je sneller
Meer trainingstips?

Die vind je in Fietssport Magazine, hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elk kwartaal ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, reisreportages en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant