• Training
  • Gewijzigd op 6 juni 2019

MTB-clinic voor vrouwen

Mountainbiken is populair, ook onder vrouwen. Bedrijven spelen hierop in met Ladies Only clinics. Wat is precies die behoefte waarop wordt ingespeeld en wat is het grote verschil met clinics voor onze mannelijke fietsgenoten? Jolien gaat op pad.
MTB-clinic voor vrouwen

In een zonovergoten Herpen tref ik zes vrouwen, variërend van complete beginner tot twee jaar fietservaring, die staan te popelen om te beginnen. René Manders van Fietsclinics Nederland verwelkomt ons en legt uit wat de bedoeling is van vandaag. Remmen, schakelen, obstakels, klimmen, dalen, positie op de fiets, alles komt aan bod. Het is een prachtige omgeving en iedereen geniet. Gezelligheid, veiligheid en het laagdrempelige karakter blijkt voor veel deelnemers belangrijk. 

Totaalplaatje en beleving

Toch is voor velen ‘Ladies Only’ geen bewuste keuze, maar wordt wel als prettige bijkomstigheid ervaren. ‘Er is een groot verschil in groepsdynamiek en aanpak. Bij vrouwen is er vaak meer angst en onzekerheid en bij mannen gaat het toch vaker om prestatie, snelheid en competitie. Vrouwen zijn meer gericht op het totaalplaatje en de beleving van de sport. Ook zijn vrouwen meer dan mannen bezig met het veiligheidsaspect en zijn zich meer bewust van de risico’s’, geeft René aan. 

"Vrouwen motiveren en stimuleren elkaar als er iets niet lukt. Mannen gaan de strijd aan en zijn bezig met onderlinge competitie en uitdaging"

Ook sprak ik met een aantal vrouwen die al langer fietsen en op zoek zijn naar de volgende stap qua techniek. ‘De meeste mannen tonen toch meer haantjesgedrag en willen laten zien wat ze kunnen, snelheid is belangrijk. De meeste vrouwen daarentegen vinden snelheid minder belangrijk, maar willen gewoon lekker fietsen en gezellig kleppen onderweg. 

Stap voor stap

'Ik vind gezelligheid prima, maar niet tijdens het sporten, dan wil ik graag doorfietsen en dat gaat beter met mannen’, zegt Margit Kluytmans, een van de deelnemers aan een Ladies Only weekend in Luxemburg, georganiseerd door Mountainbikeclinics.com. ‘Ik zou normaal gesproken voor een gemengde groep kiezen. De keuze voor Ladies Only is in dit geval, omdat ik geen ervaring heb met in de bergen fietsen.

'Ik ging er vanuit dat de meeste vrouwen wat voorzichtiger zijn, dus dat ik in dit geval beter in een vrouwengroep zou passen. Je bent toch geneigd om in de groep mee te gaan en met mannen was het misschien allemaal wat te snel gegaan. Nu heb ik stap voor stap mijn grenzen kunnen verleggen.’

Nieuwe vriendschappen

Voor Leontien Schliekelman, een andere deelneemster aan hetzelfde weekend was Ladies Only een  hele bewuste keuze. ‘Ik vind het leuk om andere vrouwen te ontmoeten en er ontstaan gemakkelijk nieuwe vriendschappen. Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die meer technische trails willen rijden. Dat vind ik het tofste dat er is!

"Vrouwen zijn eerlijk over hun eigen skills en schatten beter in wat ze wel en niet kunnen"

Met Maurice Heijnen, de man achter mountainbikeclinics.com, sprak ik over het verschil in benadering en dynamiek bij vrouwen clinics. Hij deelt de visie van Rene Manders van Fietclinics Nederland. ‘Vrouwenclinics vergen meer opbouw. Er is meer aandacht voor de beleving van het geheel en er gaat meer tijd en aandacht naar instructie en advies. We zien vaak dat mannen een fiets kopen, het bos ingaan en daarna pas gaan nadenken over hoe moet dit eigenlijk? Bij vrouwen is dat andersom. Die huren eerst een fiets, volgen een cursus of clinic, kijken hoe het precies werkt en of ze het leuk vinden.' 

Coaching

Er is met name aan het begin vaak twijfel bij de vrouwen over of ze wel meekomen. Er is meer bevestiging en coaching nodig, maar hierdoor zien we wel dat er grote stappen worden gemaakt. Ook onderling zijn vrouwen meer bezig met elkaar motiveren en stimuleren als iets niet lukt’.  

"De appeltaart of bitterballen bijkt een gedeelde behoefte"

Ik kreeg een interessant inkijkje in de Ladies Only aanpak. Wat onomstotelijk voor iedereen die ik sprak, man of vrouw, hetzelfde blijkt is de passie voor de fiets en het plezier in de sport. Ook de appeltaart of bitterballen achteraf blijkt een gedeelde behoefte. Wat dat betreft geldt: hoe meer mensen op de fiets hoe beter! 

Start2Bike trainingen

Wil jij ook kennismaken met de mountainbikesport? Check dan de Start2Bike locaties bij jou in de buurt. Dit najaar begint er weer een nieuwe reeks. In vier trainingen leer je alle skills die er voor zorgen dat je nooit meer van je mountainbike (of racefiets) wilt afstappen. Kijk voor meer info op Start 2 Bike

Tekst: Jolien Posthumus

Zoek je nog meer trainingstips?

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Voordelen van Fietssport
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant