• Training
  • Gewijzigd op 21 juni 2024

Hoe effectief train jij?

Steven Kruijswijk is volgens Merijn Zeeman, ploegleider Team Jumbo-Visma, het voorbeeld van iemand die zeer goed uitvoert wat de trainer van hem vraagt. Ongekende discipline. Via zijn Strava-trainingsdata ontstond de Steven Kruijswijk Coefficiënt.
Hoe effectief train jij?

Is de Live Slow Ride Fast podcast bij jou bekend? Laurens ten Dam praat in deze podcasts over zijn passie voor het wielrennen, koffie en bier. Als je nog nooit een podcast van Ten Dam beluisterd hebt: doen! Het zijn echte aanraders. De passie voor het fietsen spat ervan af. 

Zijn deze alleen interessant voor de volgers van het profpeloton of fanatieke kleppers die zelf (net als Steven Kruijswijk) als een beest trainen? Nee hoor. De podcasts geven een mooi inkijkje in het leven van de profrenner Ten Dam. Daarnaast laat het ook op een mooie manier zien dat je als profrenner ook gewoon liefhebber kunt zijn. 

Trainen op gevoel werkt niet

In podcast nummer 25 was Merijn Zeeman te gast. Merijn Zeeman kennen we als ploegleider van Team Jumbo-Visma. In deze functie begeleidt hij onder andere Steven Kruijswijk naar zijn grote doel dit jaar, de Tour de France. Steven is extreem in het uitvoeren van de trainingsschema’s die door Merijn Zeeman gemaakt worden. Volgens Zeeman uiteindelijk de enige manier om echt beter te worden. 

Trainen op gevoel werkt in zijn ogen niet. Door het trainingsschema voor 100 procent te volgen, kunnen de renners stappen zetten. Zeker in deze tijd, waarin vrijwel alle ploegen alles meten bij de renners. En bezig zijn met schema’s, voeding, rust, etc.

"Op Strava ontdekte Ten Dam dat het verschil tussen de rijtijd en de echt verstreken tijd op Strava extreem klein is bij Kruijswijk"

Steven Kruijswijk staat binnen de ploeg bekend als een trainingsbeest. Op Strava ontdekte Laurens ten Dam dat het verschil tussen de rijtijd en de echt verstreken tijd op Strava extreem klein is bij de Brabander. Staat er in het schema van Kruijswijk een training van vier uur gepland? Dan krijgt Steven het voor elkaar om 3 uur 59 minuten en 48 seconden rijtijd op Strava te registreren. En de totaal verstreken tijd (inclusief stop) is dan 4 uur en 12 minuten. 

Heel opmerkelijk vond Ten Dam. “En dan had Kruiswijk ook nog een tosti gegeten en een espresso gedronken”, aldus Ten Dam in de podcast. De Kruijswijk Coëfficiënt (SKC) was geboren.

Wat houdt deze SKC in?

Heel simpel. Strava laat twee tijden zien. De gereden tijd en de verstreken tijd. Als je de auto-pauze-functie op de fietscomputer uitzet, kunnen deze tijden goed met elkaar vergeleken worden. Hoe kleiner het verschil, hoe beter je eigenlijk getraind hebt.

Hoe bereken je het?

De redactie van Bicycling heeft samen met Laurens ten Dam een formule bedacht. Smokkelen door je teller op auto-pauze zetten is verboden. Zo vul je de Steven Kruijswijk Coëfficiënt in: bij de ‘verstreken tijd’ vul je de totale tijd in die je (volgens je teller of Strava) onderweg geweest bent. Bij de ‘gereden tijd’ vul je de effectieve fietstijd in. De uitkomst is jouw SKC: de Steven Kruijswijk Coëfficiënt. 

Geen genade

In de volgende link kun je jouw SKC berekenen: SKC. Maar ‘bezint eer ge begint’  is hier aan te raden. De meeste fietsers komen er niet genadig vanaf. Rij je ‘On Par’? Dan doe je het goed en zit je op schema. Geslaagd, zullen we maar zeggen. Is je waarde te hoog? Dan scoor je HTFU. Precies: ‘Harden The F*ck Up’ zoals Steven zou zeggen. Ieder uur ‘mag’ je volgens de SKC vijf minuten stoppen. (bron: Bicycling)

"Zes uur rijden? Koffie- en snicker-cola-break mag. Plus ff pissen. 30 minuten. Gas erop!"

Ik heb een Strava ritje als voorbeeld gebruikt voor het berekenen van de SKC.

11 mei 2019, Ermelose Klimtocht
Verstreken tijd: 6:01:55
Fietstijd: 5:13:01
SKC: 15,6

Wat Steven ervan vindt: zes uur rijden? Koffie- en snicker-cola-break mag. Plus ff pissen. 25 minuten. Gas erop!

Steven's route

Fiets één van Steven Kruijswijk's favoriete trainingsrondjes in de omgeving van Den Bosch! Sla op of download het gpx-bestand.

Meer trainingstips lees je in Fietssport Magazine

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers.Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
Gerrit Vermeulen
Door Gerrit Vermeulen

In zijn schuur staat een racefiets, mountainbike, strandracer en een TI Raleigh fiets uit de jaren tachtig. In zijn verhalen staat de passie voor het fietsen altijd centraal.

Dit vind je misschien ook interessant