• Training
  • Gewijzigd op 10 augustus 2023

Heeft een trainingsschema alleen zin als je je er 100% aan houdt?

Een trainingsschema is de manier om je fietsconditie een boost te geven, in de aanloop naar je grote fietsavontuur. Maar haal je alleen resultaat als je het schema met Zwitserse precisie volgt? Of kun je zo nu en dan een training overslaan?
Heeft een trainingsschema alleen zin als je je er 100% aan houdt?
Heeft een trainingsschema alleen zin als je je er 100% aan houdt?
Het is voorjaar en de zomer lonkt. Misschien staat jouw volgende grote fietsavontuur al in de agenda. Iedereen wil natuurlijk in optima forma aan de start staan verschijnen, maar ben je ook bereid daar de nodige offers voor te brengen? Door je strak aan een trainingsschema te houden?

Er zijn geen goede of slechte trainingen

Een trainingsschema is de manier om je fietsconditie op te krikken. En hoewel sommigen niets liever doen dan minutieus een schema af te werken, huiveren velen van ons bij de gedachte een slaaf te worden van je eigen trainingsschema. Soms wil je namelijk helemaal geen ‘blokjes’ doen, maar een koffieritje met je vrienden of een toertocht in de buurt. Dus als je je niet honderd procent aan je trainingsschema houdt, wat voor invloed heeft dat dan?

Om antwoord te geven op deze vraag is er eigenlijk maar één stelregel die je moet onthouden; er zijn geen slechte of goede trainingen, alleen maar goede of slechte combinaties van trainingen. Een rustige hersteltraining of een zware VO2max-training zijn op zichzelf niet slecht of goed. Het hangt veel meer af van het complete plaatje. Wat heb je de dag ervoor gedaan? Wat is het doel en wat ga je de komende dagen en weken doen?

Iedere week hetzelfde

Onthoud ook dat eigenlijk twee of maximaal drie intensieve trainingen per week echt belangrijk zijn. De andere trainingen zijn doorgaans minder intensieve (duur)trainingen, waar je een sociale groepsrit van kan maken. De intensievere trainingen zijn wat minder goed te vervangen.

"Een clubwedstrijd of heuvelrit kan best weleens een gestructureerde intervaltraining vervangen"

Een clubwedstrijd of heuvelrit kan best weleens een gestructureerde intervaltraining vervangen, maar je moet oppassen dat dit geen wekelijkse kost wordt. Ongemerkt doe je namelijk in dat clubwedstrijdje of heuvelritje altijd hetzelfde. Ook intensieve groepsritten die wekelijks vanaf hetzelfde punt en met dezelfde trawanten vertrekken, verlopen eigenlijk altijd volgens hetzelfde stramien. Het probleem daarvan is dat je dus iedere week hetzelfde doet. En daar word je er niet beter van.

Daar zit dan ook het grote onderscheid tussen gestructureerde intervaltrainingen en ongestructureerde intensieve trainingen. Je kan in de gestructureerde training iedere keer de accenten net even anders leggen om een bepaald gebied te verbeteren.

Het lichaam wordt op die manier net even anders uit balans gebracht en dat zorgt voor verbetering. Dit is ‘op de bonnefooi’ moeilijk na te bootsen, omdat je bewust of onbewust toch iedere keer net even je comfortzone opzoekt en niet een nieuwe interval start omdat de klok dat aangeeft. Daarnaast zijn VO2max-intervallen in een training vaak helemaal tot het gaatje, terwijl je in een wedstrijd of groepsrit toch steeds iets probeert over te houden om niet gelost te worden.

Wees flexibel

Het kan dus geen geheim zijn dat ik iedereen aanraad regelmatig gestructureerde intervaltrainingen te doen. Toch hoef je daarvoor niet per se een dogmatisch trainingsschema af te werken, waarbij je iedere training intervallen moet doen. Het kan wel, maar het hoeft niet.

Ook in de trainingsschema’s van profs worden vaak rustige duurtrainingen gezet zonder blokjes en vaak ook nog in een groep. Het enige wat je voor een goed resultaat nodig hebt, is een flexibel adaptief trainingsschema of een persoonlijke trainer die je schema aanpast, als je eens iets anders doet dan voorgeschreven.

Het enige wat je voor een goed resultaat nodig hebt, is een flexibel adaptief trainingsschema"

Het idee dat je een schema kan maken maanden vooruit, dat zich niet aanpast aan wat je doet, is sowieso heel gek. Als je bijvoorbeeld een week niet kan trainen of ziek wordt, moet je dan trainingen doorschuiven of de intensiteit aanpassen? Op die vragen geeft een schema dat zich niet aanpast geen antwoord of erger nog: meestal een compleet verkeerd advies.

Uiteindelijk is de sleutel tot succes vooral blijven trainen. Juist dat koffieritje, een keer hengsten in de Limburgse heuvels of toch die intervaltraining, zorgen ervoor dat je het veel langer volhoudt. Consistentie is daarom nog veel belangrijker dan die ene training of interval. Dus denk voor je volgende fietsavontuur niet: zo’n schema is niets voor mij, maar ga met een flexibel schema aan de slag en onthoud dat je daarin juist mag variëren.

Korting op jouw persoonlijke trainingsschema

Wist je dat je als PLUS-lid tot wel 25% korting krijgt op JOIN, dé beste trainingsapp van Nederland. Dankzij slimme technologie past de app jouw trainingsschema's moeiteloos aan op jouw drukke agenda en geboekte voortgang. De app bevat meer dan 250 workouts ontworpen door professionele wielercoaches. Die workouts kun je eenvoudig exporteren naar je Wahoo of Garmin. Als PLUS-lid heb je al een 6 maanden abonnement voor 42,49 euro of een jaarabonnement voor slechts 67,49 euro. Meer informatie vind je hier.

Over de auteur
Jim van den Berg is oprichter en CEO van JOIN Sports, het bedrijf achter de JOIN Cycling training app. Als bewegingswetenschapper heeft hij zich gespecialiseerd in het trainen en coachen van wielrenners. Hij maakt samen met voormalig profwielrenner Laurens ten Dam en Stefan Bolt de Beter Worden Podcast.
Volg jouw persoonlijk trainingsschema

Wil je jezelf verbeteren, maar niet vastzitten aan te strakke trainingsschema’s? Download de trainingsapp JOIN! Voor NTFU- en Fietssport PLUS-leden is deze beschikbaar met een korting van maar liefst 25%

Train slimmer
Jim van den Berg
Door Jim van den Berg

Oprichter en eigenaar van Cyclinglab en de JOIN Cycling app. Samen met voormalig profwielrenner Laurens ten Dam en Stefan Bolt maakt Jim de succesvolle Beter Worden Podcast.

Dit vind je misschien ook interessant