• Training
  • Gewijzigd op 16 november 2020

Bike skills met Bart Brentjens: bochten

Je kunt er veel tijd verliezen maar ook veel tijd goed maken, tenminste met de juiste techniek: bochten. Olympisch kampioen mountainbiken Bart Brentjens laat zien hoe je zo hard en veilig mogelijk door een bocht gaat.
Bike skills met Bart Brentjens: bochten

How to – Bochten (video hieronder)

  1. Zorg dat je met de juiste snelheid op een bocht komt aanrijden, rem tijdig. Ga je te langzaam, dan moet je in de bocht bijtrappen. Ga je te hard, dan vlieg je de bocht uit. Moet je toch in de bocht remmen, gebruik dan je achterrem.Tip: houd je wijsvinger bij de remmen.
  2. Gebruik je ogen als stuur: kijk door de bocht naar het punt waar je heen wilt en je stuurt daar automatisch naartoe.
  3. Kies in iedere bocht de juiste lijn. Ideaal is buiten beginnen en via de binnenbocht weer naar buiten sturen. Bij een kombocht gebruik je de kom (schuin opstaande wand) om grip te houden met je mountainbike. Hierbij geldt: hoe hoger je de kom pakt, hoe meer snelheid je vasthoudt. Bij een switchback (S-bocht) is het belangrijk dat je de bocht zo ruim mogelijk maakt. Dus: hoog insturen en vervolgens haaks terug insturen. Blijf door de bocht heen kijken!
  4. Let op je positie op de fiets. Breng je gewicht een klein beetje naar voren en wat lager zodat je meer druk (dus grip) op het voorwiel krijgt. Let erop dat je zelf niet teveel in de bocht gaat hangen. Dit doe je door je bike in de bocht naar binnen te ‘kantelen’ en zelf recht boven de crank te blijven. Gewoon je binnenste arm strekken en je buitenste arm buigen.
  5. Houd in de bocht zoveel mogelijk druk op het buitenste (naar beneden staande) pedaal. Hiermee druk je de zij-noppen van je band stevig in de grond en heb je de meeste grip.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant