Je eerste triathlon
Toe aan een nieuwe uitdaging? Wat dacht je van een triathlon?
Om na jouw behaalde doel weer snel gemotiveerd op de fiets te stappen, helpt het om op korte termijn een nieuw doel te stellen. Zoek een tocht of cyclosportieve binnen zes tot acht weken na je eerste doel. Mits je basis reeds vanaf de wintermaanden is opgebouwd, is het mogelijk om in deze periode je topvorm vast te houden. Ben je wat later in het voorjaar begonnen met trainen, dan zal deze periode ongeveer vier weken bedragen.
Om je vorm vast te houden, is het aan te bevelen een ander schema te volgen dan tijdens de opbouw naar je eerste doel. Het schema is gebaseerd op het onderhouden van de conditie en fit blijven. Dit houdt concreet in, dat er minder volume getraind dient te worden en er meer rust moet worden ingebouwd, maar wél met voldoende trainingsprikkels, om de conditie goed op peil te houden. Een schema met drie gerichte trainingen per week, met eventueel een aantal hersteltrainingen, moet hierbij volstaan.
"Probeer de intensieve trainingen zo specifiek mogelijk op het volgende doel gericht te houden"
Na je eerste doel houd je eerst drie tot vijf dagen rust; daarna begin je weer met trainen. Start met een rustige duurtraining. Twee dagen daarna is een training met hoge intensiteit-oefeningen op een klimmetje aan te raden. Vervolgens is je laatste rit van de week een tempogroepsrit. Heb je meer tijd om te trainen, dan kun je ervoor kiezen om een of twee hersteltrainingen toe te voegen aan het schema. Zorg ervoor dat je deze trainingen kort en rustig houdt.
Probeer de intensieve trainingen zo specifiek mogelijk op het volgende doel gericht te houden. Zitten er bijvoorbeeld langere beklimmingen in het parcours, doe dan tijdens deze trainingen langere blokken gericht op de intensiteit die je tijdens deze beklimmingen wilt rijden.
De SEG-renners werken bijna altijd toe naar een piekperiode van zes tot acht weken. Het trainingsprogramma in deze periode is gefocust op het onderhouden en, indien mogelijk, het verbeteren van de conditie. Een groot voordeel is dat de SEG-renners in deze periode veel (etappe)koersen rijden, en zij de prikkels om de vorm te behouden veelal hieruit kunnen halen.
Zitten er meer dan twee weken tussen de wedstrijden, dan volgen de renners een programma vergelijkbaar met wat zojuist beschreven is. Na de nodige rust na de wedstrijd, wordt een blok van trainingen uitgevoerd, gevolgd door een aantal dagen herstel tot aan de volgende wedstrijd. Het is van groot belang om in deze periode goed naar het lichaam te luisteren en de trainingen op het juiste moment uit te voeren.
Voor het behalen van een optimaal resultaat, is het aan te raden met een ervaren trainer samen te werken. Beschik je niet over een trainer, maak dan zelf een doelgericht plan en probeer je hieraan te houden, zonder te vergeten goed naar je lichaam te luisteren. Een bijkomend voordeel van vorm vasthouden vanaf de zomer, is dat je in de winter niet vanaf nul hoeft te starten met je opbouw. Veel succes!
Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.
Meer infoRedactie Fietssport
Toe aan een nieuwe uitdaging? Wat dacht je van een triathlon?
Bart doet voor hoe je pérfecte bochten neemt.
Een uitgebreide handleiding.
Zelf uitproberen? Geef je op voor ons ledenevent!
In dit drieluik richt Willem Blankwater zich op fietsers met weinig klimervaring