Toertochten Gewijzigd op 11 augustus 2020

Do's en dont's bij toertochten

Er worden jaarlijks ruim 2.500 toertochten in Nederland georganiseerd. Variërend van kleine tochten met 300 deelnemers tot mega-evenementen met meer dan 10.000 deelnemers. Fiets jij binnenkort (voor het eerst) een toertocht? Lees dan onze tips.

Do's en dont's bij toertochten
Do's en dont's bij toertochten

Wat is een toertocht?

Een toertocht is een uitgezette route die je samen met andere deelnemers op een bepaalde datum en tijd fietst. Toertochten vinden plaats op de openbare weg of in het bos en zijn geen wedstrijd. Je tijd wordt niet gemeten en na afloop worden er geen medailles verdeeld. Bij de meeste toertochten kun je kiezen uit verschillende routes met verschillende afstanden en uitdagingen. Zo zijn er toertochten van 50 km maar ook van 250 km, met veel of weinig hoogtemeters. Het tijdstip waarop je kunt starten ligt vaak vroeg in de ochtend zodat je bij lange ritten niet te laat thuis bent. De organisator van een toertocht zorgt dat je op de dag van de tocht weet waar je moet fietsen. De meeste tochten zijn aangegeven met pijlen, sommige routes kun je echter alleen fietsen met behulp van een navigatiesysteem. In dat geval kun je de route vooraf downloaden.  

Je kunt je online inschrijven voor een tocht of je pas aan de start inschrijven. Je toertocht start zodra je je gemeld hebt bij de organisatie op de startlocatie. Volg daarbij de borden ‘inschrijven’.Wielersportbond NTFU coördineert zo’n 2.500 toertochten en zorgt ervoor dat organisaties hun zaakjes op orde hebben. Zo is de route nauwkeurig uitgezet, is er EHBO aanwezig en krijg je onderweg vaak nog een snack en wat te drinken.

Do’s

Don’ts

Fietsers die de verkeersregels overtreden en geen rekening houden met andere weggebruikers zijn een bedreiging voor onze sport. Lees hier waarom.

Dit vind je misschien ook interessant

Wielersportbond NTFU zorgt ervoor dat jij veilig kunt blijven fietsen

Wielersportbond NTFU zet zich actief in om de belangen van jou als sportieve fietser te behartigen. Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS gebruiker kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden.

Ondersteun NTFU
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen