Overig Gewijzigd op 7 oktober 2016

Veilig fietsen in groepen

Samen fietsen is leuker: je passie delen, nieuwe routes ontdekken en elkaar uitdagen. Ga je met een groep op pad dan is het verstandig om vooraf een aantal afspraken te maken. Op deze manier voorkom je ongelukken.

Veilig fietsen in groepen

Houd het gezellig

Je fietst (als het goed is) niet alleen in een groep om elkaar naar ongekende hoogte te stuwen, maar juist omdat je geniet van elkaars gezelschap. Een veelgehoord cliché maar daardoor niet minder waar is 'samen uit, samen thuis.' Houd het leuk voor elkaar zodat je in de toekomst samen op pad blijft gaan.

Gedragsregels

Spreek met elkaar af wat je normaal vindt. Zo is het niet dragen van een helm not-done en je houden aan de verkeersregels een absolute must. Gedraag je in het verkeer, wees vriendelijk naar andere weggebruikers (gun elkaar de ruimte) en laat geen afval slingeren. Gebeurt dit toch? Spreek elkaar er dan op aan. Dan kunnen we namelijk allemaal blijven genieten van onze favoriete sport.

Houd het leuk! Spreek elkaar aan op ongewenst gedrag.

Communiceren binnen je fietsgroep doe je zowel verbaal als non-verbaal, met tekens.

Tekens

Communiceren in het verkeer is erg belangrijk. Dit doe je binnen je fietsgroep zowel verbaal als non-verbaal, met tekens. Tekens worden altijd van voor naar achter (of bij achteropkomend verkeer andersom) verbaal doorgegeven. De voorste rij fietsers en de laatste rij fietsers geeft de tekens ook non-verbaal door, zodat de overige weggebruikers weten wat jouw groep van plan is. Overdrijf niet met tekens en blijf consequent. Anders gebeuren er ongelukken. 

In onderstaand filmpje bespreekt NTFU-instructeur Lammert de belangrijkste tekens.

Wisselen

De hele rit op kop rijden is goed voor je beenspieren en je conditie. Zelfs de beste renner heeft af en toe rust nodig. Draai daarom door en gun elkaar die rust. Het draaien in een peloton gebeurt doordat één van de voorste fietsers zich laat zakken en een van de achterste fietsers versnelt. Ga dus nooit met zijn tweeën van kop. Je rijdt dan met vier man breed over de weg of het fietspad.

Ritsen

Soms moet je als groep in elkaar ritsen. Meestal gebeurt dat bij obstakels of tegemoetkomend verkeer op smalle wegen. Na het teken 'ritsen' versnelt de renner rechtsvoor en creëert daarmee ruimte voor de renner naast hem die rustig erachter kan invoegen. De overige tweetallen doen hetzelfde en de groep schuift in elkaar. Degene die aan de kant van het obstakel rijdt vertraagd, zodat hij of zij meer tijd heeft om het obstakel te omzeilen door te ritsen. 

Dit vind je misschien ook interessant

Veilig op pad met de wegkapitein

Mensen fietsen graag samen, vaak in verenigingsverband. Goede begeleiding van wegkapiteins is van groot belang om de groepen veilig over de weg te loodsen en daarbij ongelukken te voorkomen. De Wieleracademie leidt jaarlijks honderden wegkapiteins op

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen