• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 3 maart 2020

Vernieuwde MTB-routes in de Achterhoek

Het had wat voeten in de aarde, maar nu kan de schop ook eindelijk in de grond. Jarenlang is er niets gebeurd rondom enkele mountainbikeroutes in Gelderland. Er zijn speciaal stichtingen in het leven geroepen om aan de slag te kunnen.
Vernieuwde MTB-routes in de Achterhoek

Eerder schreven we al dat er een nieuwe MTB-route in Nijmegen in de maak is. Na twee-en-half jaar getouwtrek zijn terreinbeheerders en mountainbikers het eens over een upgrade van de mountainbikeroutes rondom Nijmegen. Niet veel later werd ook bekend dat de kogel door de kerk is in de Achterhoek. 

Speciaal hiervoor is de Stichting MTB Achterhoek opgericht. Secretaris Robert van Aalderen is blij dat nu de eerste schop de grond in kan: "We moesten met veel partijen overleggen en afspraken maken, dus dat kostte heel veel tijd. De MTB-route loopt niet alleen over grond van Natuurmonumenten, maar ook over het land van particulieren. Overal moeten vergunningen voor worden geregeld."

Ruimte voor de natuur

De totale route in de Achterhoek is 100 km lang en loopt door Bronckhorst, Lochem, Berkelland en Zutphen. "In die 100 km zijn 6 lussen te maken, van 15 tot 25 kilometer." Een groot deel van de route bestaat al en wordt nu alleen verbeterd en opgeknapt. Voor het nieuwe deel wordt met behulp van een graafmachine een pad gemaakt. "We kappen geen bomen, daar gaan we juist omheen. Dat is ook het idee van mountainbiken," zegt van Aalderen met een knipoog.

Ruimte voor elkaar en de natuur. Bekijk de 5x regels van de Buitencode.

Eind 2019 klaar

Al jaren is er niets meer aan de route in de Achterhoek gedaan, maar daar komt nu dus verandering in. Tientallen vrijwilligers zijn in Barchem begonnen met de aanleg en het vernieuwen van de mountainbikeroute De Graafschap. Er is nu ongeveer 200.000 euro beschikbaar en daar moet ook het onderhoud van gedaan worden. "Dat doen we als vrijwilligers zelf", laat Van Aalderen weten. Eind dit jaar moet alles klaar zijn voor gebruik.

No dig, no trail

Stichting MTB Achterhoek is opgericht om de route te onderhouden, zodat deze uitdagend en veilig blijft. Tientallen vrijwilligers van de stichting zetten zich in voor het onderhoud. Denk aan snoeien, harken, scheppen en plaatsen van bebording.

Word MTB-vrijwilliger: 5x redenen.

Ondersteun NTFU belangenbehartiging

Wielersportbond NTFU zet zich actief in om de belangen van jou als sportieve fietser te behartigen. Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS gebruiker kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden.

Fietssport PLUS
Jeroen Scholman
Door Jeroen Scholman

Brede interesse in sport, maar van wielrennen gaat mijn hart sneller kloppen. Ik zorg op fietssport.nl voor de leukste artikelen en ridelists en op social media voor het uitlichten van de meest fantastische toertochten.

Dit vind je misschien ook interessant