• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 26 augustus 2019

Nieuwe MTB-route Nijmegen in de maak

Na twee-en-half jaar getouwtrek zijn terreinbeheerders en mountainbikers het eens over een upgrade van de mountainbikeroutes rondom Nijmegen. Eind augustus gaat de eerste schop de grond in.
Nieuwe MTB-route Nijmegen in de maak

Initiatiefnemer Alex Peters van stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen is blij met het akkoord: “We zitten hier qua omgeving in het mooiste deel van Nederland. Landelijk behoort onze route straks zeker tot de top 5 van Nederland.”

Ruimte voor elkaar en de natuur

Naast het aanleggen van een uitdagende route is het tegengaan van wrijving tussen recreanten een belangrijke doelstelling bij de upgrade van het netwerk. Daarom krijgt de huidige route specifieke MTB-paden, zodat bezoekers van het bos minder last hebben van elkaar. 

Daarnaast wordt de natuur zo veel mogelijk ontzien. Kwetsbare natuur wordt niet verstoord en de nieuwe singletracks lopen om bestaande bomen heen. Het kappen van bomen is daardoor niet nodig. Alleen onveilige bomen die op ‘omvallen staan’ worden verwijderd. 

De nieuwe route

Eind augustus start routebouwer Patrick Jansen van Tracks & Trails met de aanleg van de nieuwe trails in het Rijk van Nijmegen. In de eerste fase van de aanleg worden de tracks aan de oostkant van de Biesseltsebaan aangelegd. Voor het gebied ten westen daarvan (grijze deel en linker deel rode route) is nog geen overeenstemming bereikt met Natuurmonumenten. Voorlopig blijven de bestaande routes op dit terrein in gebruik. 

Een overzicht van de nieuwe routes in het Rijk van Nijmegen

Ook in de Achterhoek nieuwe MTB-route

Het had wat voeten in de aarde, maar nu kan de schop ook eindelijk in de grond. Jarenlang is er niets gebeurd rondom enkele mountainbikeroutes in Gelderland. Ook in de Achterhoek is speciaal een stichting in het leven geroepen om aan de slag te kunnen.

No dig, no trail

Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen is opgericht om de route te onderhouden, zodat deze uitdagend en veilig blijft. Honderden vrijwilligers van de stichting zetten zich in voor het onderhoud. Denk aan snoeien, harken, scheppen en plaatsen van bebording. 

"Een vrijwillige donatie is uiteindelijk ook in eigen belang"

Dat onderhoud kost geld. Een aantal bedrijven en evenementen uit de regio leveren een bijdrage aan de kosten voor onderhoud en beheer. Dat is helaas onvoldoende om alle kosten te dekken. Daarom wordt een vrijwillig vignet ingevoerd. “We hopen dat mountainbikers die de route een warm hart toedragen een vrijwillige donatie doen, zodat wij de tracks kunnen onderhouden. Dat is uiteindelijk ook in hun eigen belang”, aldus Alex Peters. 

Meehelpen bij de aanleg en het onderhoud? Sluit je aan bij de Facebook-groep van MTB-route Rijk van Nijmegen of stuur een mail naar info@mtb-rijkvannijmegen.nl.

Word MTB-vrijwilliger: 5x redenen

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant