• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 23 november 2023

Trail update van MTB-routes en bikeparken

Het is weer tijd voor een grondige update van de Nederlandse MTB-routes. Op welke nieuwe routes kun je je bike de sporen geven en aan welke tracks wordt met man en macht gewerkt? Met dit overzicht ben jij weer op de hoogte.
Trail update van MTB-routes en bikeparken
Trail update van MTB-routes en bikeparken

Soest

De Utrechtse Heuvelrug is een MTB-route rijker: Soest. Het 23 km lange rondje (75 hm) is gloednieuw en baant zich weg door de bossen van Amersfoort, Soest en Den Dolder. Hulde voor de hardwerkende trailcrew die het afgelopen jaar ontelbare uurtjes in de aanleg (en onderhoud) van de op en neer golvende  track heeft gestoken. Soest is goed te combineren met de routes van Lage en Hoge Vuursche in het noorden en Austerlitz in het zuiden. Let op: voor deze route is het MTB-vignet (€ 7,50) van de Utrechtse Heuvelrug nodig. 
 
Koop hier je digitale MTB-vignet voor de Utrechtse Heuvelrug routes.

Montfort

Een stukke zuidelijker ligt de kersverse Montfort-route. De Limburgse lus is ruim 18 km lang en heeft een blauwe (gemiddelde) moeilijkheidsgraad. De route is, in nauwe samenwerking met het Limburgs Landschap, door Tracks en Trails aangelegd en maakt optimaal gebruik van de aanwezige hoogteverschillen. Zo moet je hier met 286 hoogtemeters behoorlijk aan de bak. Goed om te weten is dat de route door zo’n 40 fanatieke vrijwilligers wordt onderhouden. Goed bezig!

Zoetermeer

In Zoetermeer hebben ze een hekel aan stilzitten. Op de korte maar pittige MTB-route (5,2 km) , aangelegd op een oude vuilstort, kun je je sinds kort uitleven op een nieuwe uitdaging: een serie rollers. Tof om met je bike overheen te springen of al ‘pompend’ vaart te houden. Je kunt de trailcrew ondersteunen door een vrijwillige donatie te doen. 

Netersel

In Netersel wordt hard aan de weg getimmerd. Zo legden vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel afgelopen zomer - met hulp van het trailfund van Bosch eBike Systems en de NTFU - een rock garden, north shore- en boomwortelsectie aan. Onlangs is hier een serieus stuk steen aan toegevoegd: de CUBE Rockslab. Deze rockslab is een indrukwekkende rotsformatie die zelfs Fred Flintstone om zijn moedertje laat schreeuwen. Alleen geschikt voor ervaren bikers. Niet verwonderlijk dus dat de brabantse route (5 km/162 hm) een zwarte (erg moeilijke) moeilijkheidsgraad heeft.

Sibculo

In het bos van Sibculo barst het van de zogenaamde Technical Trail Features (TTF’s). Een hiervan is een houten vlonder die langs de flank van een zandheuvel loopt. Begin november is deze toffe TTF door de lokale trailcrew vervangen. Na heel wat wat gesleep, gezaag, geschuur en getimmer hebben de Twentenaren een stapel planken en palen omgetoverd tot een spiksplinternieuwe houten trail (75 cm breed). Ideaal om je evenwichtskunsten op de proef te stellen. Je moet nog wel even geduld hebben: op zondag 26 November gaat de ‘extreme track’ weer open.

Hoofddorp

De bestaande route van Hoofddorp (ook wel Haarlemmermeer genoemd) is dit voorjaar flink op de schop genomen. De pittige route telt nu veel meer hoogtemeters (23 km/255 hm) en is door het verwerken van betongranulaat in de tracks het hele jaar door goed te fietsen. Ook na een flinke plensbui. Voor deze route is geen vignet verplicht, een vrijwillige bijdrage wordt echter zeer op prijs gesteld. 
 

Almere

In Almere ligt een verrassend mooie MTB-route: Kemphaan. Om glibberen en glijden te voorkomen bestaat het uit de kleigrond gestampte rondje uit verharde tracks. Dankzij een bijdrage uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund heeft de trailcrew MTB & More slecht berijdbare stukken nu structureel aangepakt. Uniek aan de flow trail is namelijk dat-ie volledig verhard aangelegd. Hiervoor is betonmenggranulaat gebruikt. Dit mengsel zorgt er voor dat de track, aangelegd op een oude vuilnisbelt, ook na een paar fikse regenbuien nog goed berijdbaar is.

Skillspark Meerstad

Ook in het hoge noorden zitten ze niet stil. Sinds september kun je in Groningen los gaan in het MTB Skillspark Meerstad. Het park is initiatief van lokale bikers en is gerealiseerd in samenwerking met Bureau Meerstad en de gemeente Groningen. Het uitdagende parcours is bezaaid met houten obstakels, toffe haarspeldbochten en uitdagende springbulten. Het Skillpark bevindt zich tussen de Driebondsweg en de nieuw aangelegde Meerstadlaan en is vrij toegankelijk.

Bikepark Cauberg

In dit Limburgse bikepark, gelegen op Landal Kasteeldomein De Cauberg, vind je uitdagende obstakels in de vorm van vlonders, drops, singletracks en sinds dit jaar ook een paar dikke rockgardens. 

MTB Skills park Den Haag

Ook achter de Haagse duinen kun je sinds een paar weken los. Het nieuwe MTB Skills park ligt aan het Gerard Mercatorpad en bestaat uit een 2,5 km lange track waar je op hindernissen ‘stuit’ in de vorm van trappetjes, schansen, bochten en bulten. Ideaal om je techniek bij te schafen. "O, o, Den Haag. Mooie stad achter de duinen."

Bikepark Mook

Bikepark Mook heeft sinds november een nieuwe feature: een houten ramp die niet zou misstaan aan de Canadese North Shore, het mekka van freeride mountainbiken. Het spreekt voor zich dat alleen zeer ervaren freeriders op deze ramp, onderdeel van de zwarte lijn, iets te zoeken hebben. De trailcrew verzet bergen werk, geef ze daarom een financieel duwtje in de rug door het vrijwillige Rijk van Nijmegen vignet aan te schaffen. NB: Bikepark Mook is door het pisnatte weer van de afgelopen weken nog niet open; de bovenlaag van de baan moet eerst drogen. Houd de Facebook-pagina van Mook in de gaten voor de laatste updates.

Draag jouw steentje bij

Of het nu gaat om het openhouden van MTB-routes of het ondersteunen van een trailcrew: wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als mountainbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden kunnen we dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport. Vanaf 45 euro per jaar ondersteun jij dit werk.

Samen sterker
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant