• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 16 november 2023

Diverse MTB-vignetten in 2024 ook digitaal verkrijgbaar

Het jaar loopt op zijn einde. Een mooi moment om je MTB-vignet(ten) te vernieuwen. Bij sommige routes – die van Natuurmonumenten en de Utrechtse Heuvelrug – is de gebruikelijke sticker vervangen door een digitaal vignet. We leggen uit hoe het werkt.
Diverse MTB-vignetten in 2024 ook digitaal verkrijgbaar
Diverse MTB-vignetten in 2024 ook digitaal verkrijgbaar
Nederland telt ruim 260 mountainbikeroutes. Van de kale kop in Groningen tot de steile heuvels in Zuid-Limburg. De aangelegde paden zijn makkelijk te herkennen aan de felgekleurde bordjes met daarop een driehoekje met twee bolletjes eronder. 

Zowel de aanleg als het onderhoud van deze paden kost bakken met geld. Dit is de reden waarom je voor sommige routes een MTB-vignet in de vorm van een sticker moet aanschaffen. Met ingang van 2024 stappen de routes van Natuurmonumenten en de Utrechtse Heuvelrug over op een digitaal vignet.
 
Waarom zijn er MTB-vignetten en wat wordt er met het geld gedaan?


Routes van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft 17 routes in huis, goed voor 300 km aan mountainbikeplezier. Voor vijf van deze routes heb je een MTB-vignet nodig: Veluwezoom, Loonse en Drunense Duinen, Montferland, Voorsterbos en Beetsterzwaag. 

Waneer is het vignet verkrijgbaar en wat kost het?

Het vignet 2024 is vanaf nu (november) verkrijgbaar en komt in twee varianten: een sticker of een digitaal vignet. Voor de sticker betaal je € 16,50. Als je lid bent van Natuurmonumenten, dan ben je € 11,55 kwijt. Een digitaal vignet kost € 15,00 en € 10,50 voor leden.

De sticker (max. 4 per bestelling) krijg je na betaling thuisgestuurd en kun je op je frame, fietspomp o.i.d. plakken.

Hoe werkt het digitale vignet?

Het digitale vignet ontvang je na betaling in je mail en bewaar je vervolgens in je Apple of Google Wallet. Op iPhones zit standaard een Wallet-app, op Android telefoons niet altijd, maar daar kun je de Google Wallet (of een andere Wallet, zoals Stocard) makkelijk downloaden. Let op: het digitale vignet is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Daarom kun je er maar 1 per bestelling bestellen.

Kun je meerdere digitale vignetten bestellen?

Wil je meerder vignetten bestellen? Dat kan, dan plaats je meerdere bestellingen; je kunt meerdere MTB-vignetten in je Wallet hebben. Vul bij de (voor)naam de gegevens in van de persoon voor wie het vignet is, er kunnen meerdere digitale vignetten besteld worden met 1 e-mailadres. Voor ieder digitaal vignet ontvang je een aparte mail.

Hoe zet je het digitale vignet in je Wallet?

Je ontvangt na betaling een bevestigingsmail met twee buttons. Eentje om het digitale vignet te downloaden op een iPhone en eentje voor Android. Klik op de button en voeg het vignet automatisch toe aan je digitale portemonnee op je telefoon. Lukt dit niet, laat dan tijdens een controle gewoon de bevestingsmail van jouw bestelling zien.

Bestel het Natuurmonumenten-vignet

Routes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug staat bekend als een MTB-mekka. Rhenen, Kwintelooijen, Specialized-Amerongen, Leersum, Cannondale-Zeist, Continental-Austerlitz, Kidsroute Austerlitz, Soest, Hoge Vuursche en Lage Vuursche: ze laten je ruim 140 km uit je dak gaan.

"Je kunt niet zoals voorheen een stapel vignetten voor je vrienden in huis halen.De prijs blijft echter € 7,50, daar kun je je dus geen buil aan vallen."

Vanaf 1 december kun je voor de UHR-routes alleen nog maar een digitaal vignet (via iDEAL) kopen. Deze is persoonlijk en staat op jouw naam! Je kunt dus niet zoals voorheen een stapel vignetten voor je vrienden in huis halen.

De prijs is en blijft € 7,50, daar val je je dus nog steeds geen buil aan. Het 2024 vignet zet je na betaling in je digitale wallet. Je kan ‘em echter ook gewoon uitprinten als je zonder telefoon op pad gaat.

Bestel het UHR-vignet

Controle

Ga je zonder vignet op pad en word je onderweg gecontroleerd? Dan ben je in gebieden waar een vignet verplicht is strafbaar en riskeer je een boete. Schaf dus gewoon een vignet aan. Je draagt dan niet alleen een steentje bij aan het onderhoud van de routes, maar in veel gevallen ook aan het behoud van de omliggende natuur. 

Zo is met de opbrengsten van het UHR-vignet een mooie bijdrage geleverd aan diverse Utrechtse natuurprojecten, waaronder: de aanleg van mini-akkers en een wolvenraster in Austerlitz; een bijdrage aan de kosten van de schaapskuddes die bij Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap de heide begrazen; en een bijdrage aan het opschonen van de deels overwoekerde heide bij het Leersumse Veld.
 
Hier vind je alle verplichte én vrijwillige vignetten op een rijtje.


 
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant