• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 13 december 2023

Heuvelen op de Utrechtse Heuvelrug

Een echte Limburger komt er niet voor uit zijn bed, maar toch kun je op de Utrechtse Heuvelrug leuk klimmen. Fietssport redacteur Ard Krikke zette zijn klimkuiten aan het werk en kwam terug met een route die 5 van zijn favoriete beklimmingen bevat.
Heuvelen op de Utrechtse Heuvelrug

Ok, het is geen Limburg, maar ook in de provincie Utrecht liggen her en der een paar leuke bulten verstopt. Voor deze route (88km, 460hm) luste ik vijf van mijn favoriete klimmetjes - Amerongse Berg, Botterstop, Let de Stigterpad, Ruiterberg en Grebbeberg - aan elkaar vast. Behalve heuvels kom je onderweg ook dichte bossen, fijne gravelstroken, stille heidevelden en statige landgoederen tegen.

Meteen aan de bak

Je moet vanaf de parkeerplaats aan de Trekerweg in Woudenberg meteen aan de bak: vanaf restaurant Bergzicht loopt de weg vrijwel direct omhoog. Via strak asfalt klim je naar de top van de Botterstop. Let op: in de weekenden is het hier erg druk! Vervolgens duik je onder het toeziende oog van de 33 meter hoge Pyramide van Austerlitz richting de A12 waarna de Maarnse Berg je klimkuiten weer aan het werk zet. Het uitzicht op het helblauwe meer dat aan je linkerhand tegen de snelweg ligt aangeplakt doet onwerkelijk buitenlands aan.

Hierna volgen vlakke kilometers richting het Leersumse Veld. Een tunneltje onder de N226 lanceert je op het Let de Stigterpad, een van de bekendste gravelstroken van ons landje. Terecht, want via superfijn gravel (geen probleem met dunne race bandjes) baan je je een weg omhoog door een bos met kaarsrechte bomen die tot aan de hemel reiken. 

"Nadat je deze groene kathedraal hebt verlaten, schakel je een tandje lichter voor de Ruiterberg"

Niet lang nadat je deze groene kathedraal hebt verlaten schakel je een tandje lichter voor de Ruiterberg. Dit is een lekkere loper die nergens echt moeilijk of zwaar wordt. Des te meer tijd heb je om te genieten van het zonlicht dat door het dichte bladerdek naar beneden druppelt waardoor je het gevoel hebt in een schilderij van de Amerikaanse verfgoochelaar Bob Ross rond te dwalen.

Dak van de Heuvelrug

Via Leersum gaat het verder naar Overberg en begin je aan de bekendste beklimming van het stel: de Amerongse Berg, met een hoogte van 67 meter het 'Dak van de Utrechtse Heuvelrug'. Deze klim steekt wat mij betreft ook figuurlijk met kop en schouders boven de rest uit. Niet omdat de 1.800 meter lange kuitenbijter met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,1% de allerzwaarste is, maar wel omdat de weg als een meanderende rivier traag door een bos omhoog loopt. Bovendien voelt-ie als een échte beklimming aan.

Weten wat jouw optimale trapfrequentie is? Lees dit artikel.


Uitpuffen doe je op het fietspad naar Elst en Rhenen. Via een scherpe bocht draai je de korte, maar steile Grebbeberg op. Deze bult is gemiddeld steiler dan zijn Amerongse broer, maar meer dan de helft korter. Op de pedalen en omhoog knallen dus.

Via Veenendaal en Woudenberg gaat het tenslotte dwars door de Gelderse Vallei over fietspaden terug naar het beginpunt, de parkeerplaats in natuurgebied Den Treek. Bij restaurant Bergzicht aan de overkant vul je je geslonken koolhydratenvooraad weer aan met een stapel pannenkoeken. 

Zelf fietsen?

Wil je mijn 5x favoriete beklimmingen bedwingen? Download hieronder de Heuvelen op de Heuvelrug-route. De bijna 90 kilometer lange rondrit is ook goed te doen voor fietsers die van nature niet omhoog vliegen. Veel plezier!

Download de route

Word PLUS-lid en download gratis routes

Op onze site staan ruim 1000 uitdagende fietsroutes. Deze zijn met zorg zijn samengesteld door liefhebbers die de mooiste fietsplekken voor jou in kaart brengen. Van slingerende dijken tot stoffige gravelstroken en van verscholen kuitenbuiters tot spannende bospaden. Als Fietssport PLUS-gebruiker download je routes gratis als GPX-bestand en zet je ze eenvoudig in jouw navigatietoestel. Sluit je ons bij ons peloton en er gaat een wereld voor je open!

Word PLUS-lid

Verzeker je fiets

Als je veel fietst, dan is de kans aanwezig dat je je trouwe ros beschadigt. Ga daarom goed voorbereid op pad. Voor slechts 45 euro ben je met de betrouwbare NTFU-verzekering verzekerd tegen schade aan je fiets bij een ongeval.

Ik ben geïnteresseerd
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant