Routes + Reizen Gewijzigd op 26 augustus 2021

Alles over de groene, blauwe, rode en zwarte MTB-routes

Nederland telt zo'n 240 mountainbikeroutes. Behalve in lengte variëren ze ook in moeilijkheidsgraad. Door steeds meer routes met kleuren te markeren – groen, blauw, rood, zwart – weet je straks precies waar je aan toe bent. Een korte uitleg.

Alles over de groene, blauwe, rode en zwarte MTB-routes

Om duidelijker te maken wat het niveau van een MTB-route is, worden steeds meer routes in Nederland gemarkeerd met groen, blauw, rood en zwart. Een groene route is geschikt voor beginners en mountainbikers die het rustiger aan willen doen. Mensen die over de zwarte route rijden zijn meestal zeer ervaren. Dit komt omdat de zwarte route veel moeilijker en minder voorspelbaar is.

Kleuren als indicatie

Net zoals in de skisport geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart aan hoe technisch een MTB-route is. Je ziet het bordje hangen onder het bewegwijzeringsbordje: de driehoek en twee rondjes, dit is het internationale MTB-teken. Je moet uiteindelijk zelf de afweging maken of je bijvoorbeeld ervaren genoeg bent voor een lastig obstakel.

Lees ook: NTFU kleurt MTB-routes veilig

Groen: gemakkelijk

Dit is de meest makkelijke route. Groene routes hebben brede wegen en paden. Je rijdt voornamelijk over zand of gravel. Onderweg kun je een aantal rustige klimmetjes en afdalingen tegenkomen.

Blauw: gemiddeld

De blauwe route is iets moeilijker dan de groene route. Dat komt omdat blauwe routes voornamelijk uit singletracks bestaan. De paden zijn smaller en bomen en struiken staan veel dichter op het pad. Dit vergt dus een stuk meer van je stuurmanskunsten.

Rood: moeilijk

De rode route is voor gevorderde mountainbikers. Je komt onderweg moeilijke afdalingen, hoge boomwortels, springbulten, rockgardens en drop-offs tegen. 

Zwart: zeer moeilijk

Zwarte routes zijn de moeilijkste van allemaal. Vergevorderde mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen. Reken op moeilijk bochtenwerk en pittige obstakels ná een steile afdaling. Je moet dus juist kunnen reageren op deze onverwachte obstakels, je snelheid én je fiets goed onder controle houden en weten hoe je deze obstakels moet nemen.

Hoe blijf je op de juiste route?

Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder aankondiging op een verkeerde route komt. De kleuren worden langs de hele route aangegeven op bordjes. Deze kun je dus niet over het hoofd zien! Zijn er langs de hoofdroute parallelle paden waar je moeilijkere (of makkelijkere) obstakels tegenkomt? Dan herken je die direct aan de afwijkende kleur. Een hoofdroute kan bijvoorbeeld qua moeilijkheidsgraad blauw zijn met rode en zwarte parallelle paden.

Steeds meer MTB-routes met kleurensysteem

De eerste bordjes hangen langs de MTB-route Het Hulsbeek in Twente. Wielersportbond NTFU verwacht dat je binnen 2 jaar langs de meeste MTB-routes in Nederland het kleurensysteem kunt gebruiken.

Ellen Dobbelaar

Door Ellen Dobbelaar

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant

Verzeker je mountainbike

Mountainbiken is mooi. Mits je bike ongeschonden uit de 'strijd' komt. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld door een valpartij, dan zit je dankzij onze verzekering zo weer in het zadel. Ook als je schade oploopt tijdens een trainingsrit of toertocht.

Bekijk de voordelen
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen