Overig Gewijzigd op 27 juli 2021

Racefiets of mountainbike mee in de trein? Eerst reserveren!

Wil je je racefiets, mountainbike of gravelbike deze zomer meenemen in de trein? Dan moet je eerst een plek reserveren. Dit betekent echter niet dat je altijd mee kunt. We zijn daarom erg benieuwd naar jouw ervaringen. Dit kun je doen.

Racefiets of mountainbike mee in de trein? Eerst reserveren!

Met de wind in de rug van A naar B racen en terug de trein pakken? Na afloop van een bikepacking trip via het spoor weer naar huis zoeven? Geen auto tot je beschikking hebben en toch ergens anders willen mountainbiken? Door de fietsreseveringsplicht van de NS wordt dit deze zomer een stuk lastiger.

Reserveringsplicht voor fietsen

Vanaf 10 juli is voor het meenemen van je fiets in de trein namelijk een reservering verplicht. De NS heeft besloten deze pilot door te zetten, ondanks het negatieve advies van een aantal consumentenorganisaties en ruim 12.000 handtekeningen van reizigers die een petitie van Fietsersbond, Rover, wielersportbond NTFU en Fietsplatform tegen de reserveringsplicht tekenden.

Een resevering is overigens niet verplicht voor mensen met een beperking die de fiets als hulpmiddel gebruiken. 

Reservering biedt geen garantie

Nu het plan doorgaat, moet je als fietser deze zomer vooraf via de NS-app of klantenservice precies aangeven in welke treinen je jouw karretje mee wilt nemen.

Een reservering is echter geen garantie voor een plek: een trein kan uitvallen of korter zijn dan gepland, waardoor fietsplekken komen te vervallen. Omdat de fietsplekken bovendien worden gedeeld met hulpmiddelen, waar geen reserveringsplicht voor geldt, kan op het laatste moment blijken dat er ondanks de reservering toch geen plaats is voor de fiets. Je blijf dan noodgedwongen op het perron achter en moet opnieuw proberen te reserveren. Knap onhandig dus.

Meld jouw ervaringen

Fietsersbond, Rover, wielersportbond NTFU, Fietsplatform, Ieder(in), LSVb en KBO-PCOB betreuren het besluit van NS en verwachten de nodige problemen voor reizigers met een fiets in de trein. Om een zo compleet beeld te krijgen, roepen we zoveel mogeljk mensen op om hun ervaringen met het reserveringssysteem te melden. Dat kan bij NS of via het speciale e-mailadres fietsintrein@fietsersbond.nl. De NS proef met fietsreservering loopt tot en met 15 september en wordt dan geëvalueerd. Uiteraard kun je ook nog de petitie tekenen.


 

Ellen Dobbelaar

Door Ellen Dobbelaar

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen